1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Млечни квоти от 1 април - готова ли е Монтана за това?

Млечни квоти от 1 април - готова ли е Монтана за това?

Квотата трябва да се защити в продължение на година. Тя ще може да се продава и купува

 

Вече са ясни и квотите за производство на краве мляко по региони за страната, информират от Националната асоциация на млекопроизводителите. Квотата за доставка до млекопреработвателните предприятия за страната ще бъде 722 000 тона, а за директни продажби - 257 000 тона.
 
Квотният принцип за производство на краве мляко се въвежда от тази година заради предстоящото ни присъединяване към Европейския съюз. Пробното въвеждане на системата на квотите ще стане от 1 април 2006 год. и 31 март 2007 год. Вече са ясни и количествата за производство на краве мляко с 3,1 процента масленост по региони. Най-високата годишна квота от 160 749 тона е предвидена за Пловдивския регион, където има 45 млекопреработвателни предприятия, втори е регион Русе.
 
За област Монтана квотата все още не е определена, защото е удължен срокът на анкетирането на млекопроизводителите. Това е с цел определяне на точната им бройка, в противен случай лишеният от възможност да продава млякото си производител може да си търси правата по съдебен ред, отбеляза директорът на областната дирекция "Земеделие и гори" д-р Димитър Митов. Не е тайна обаче, че проблемът в млекопреработвателния сектор пряко е свързан с производството на достатъчно и качествено сурово мляко. То трябва да отговаря на европейските изисквания и в този аспект капацитетът на предприятията не е обезпечен с нужната суровинна база. Нека припомним, че квотите за производство на краве мляко ще се определят от Регионалния млечен борд за Северозападна България, създаден миналата година. Общата квота за трите области ще се определя на базата на отчетните документи, където са отразени количеството на млякото и качеството му според лабораторните проби от ДВСК. Всеки млекопроизводител ще получи индивидуална квота от 1 април 2006 год. В продължение на година той ще трябва да успее да я защити откъм количеството и качеството на произведеното мляко. В противен случай, независимо от причините, попречили за постигането на желаните резултати, квотата му ще бъде намалена и продадена на по-добър производител. Големите фермери в Монтанско коментират, че засега на млекопроизводството се гледа като на вид социална дейност. Защото не може производител с една или две крави да дои мляко, което да отговаря на европейските стандарти. Така неефективното фермерство се оказва сериозна пречка пред другите фирми от веригата. Прякото субсидиране на фермите и предоставяне на директни плащания за продукция само удължават агонията на малките полупазарни земеделски стопанства, които разчитат именно на помощите, за да оцелеят и нямат никаква перспектива за развитие и модернизиране. А това са близо 90 на сто от българските земеделски единици. Изразходваният държавен ресурс обаче е в милиони левове. Насочването на средствата към инвестиции и към модернизиране на фермите чрез кредити би било по-ефективно от раздаването на преки субсидии за млекопроизводство. Тази мярка обаче ще бъде съпътствана със социални сътресения в краткосрочен период и следователно е непопулярна за политиците./.mont-press.com
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.