1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. МЗХ стартира за шести път благотворителна кампания за продажба на коледни елхички

МЗХ стартира за шести път благотворителна кампания за продажба на коледни елхички

Мотото на тазгодишната кампания е: „Купи елхички с кауза: Прави добро без пауза!”

За шести път Министерството на земеделието и храните стартира благотворителната си кампания за продажба на коледни дръвчета. Тазгодишната инициатива се провежда под надслов: „Елхички с кауза: Прави добро без пауза!”. Началото на кампанията се постави от заместник-министрите на земеделието и храните - Георги Тошев и инж. Мирослав Маринов.

„В 57 пункта в цялата страна ще се продават елхичките. Добити са около 29 хил. броя дръвчета, от които 4 хил. са живи (контейнерни), поставени с кореновата си система в специални съдове“, каза заместник-министър Тошев. Той обясни, че и тази година каузата на кампанията е свързана с опазване на горите. За всяко продадено коледно дръвче през предстоящата Седмица на гората следващата година ще бъдат засадени по 10 нови фиданки на териториите стопанисвани от държавните горски предприятия.

Заместник-министър Маринов посочи, че предвидените за продажба дръвчета са добити в специални плантации за изкуствено производство на коледни елхи. „В последните години се повиши интересът към закупуването на живи елхи, които могат да бъдат засадени след празниците дори и пред домовете на хората. Важно е да се спази условието за постепенната им климатизация, тъй като по празниците дръвчетата са престояли известен период на топло и преживяват стрес“, обясни той.

Изпълнителният директор на Агенцията по горите инж. Стоян Тошев от своя страна каза, че успоредно кампанията от началото на месеца са стартирали и проверките по тържищата, които предлагат коледни елхи. „В момента това, което резултатите показват е, че има намаляване на незаконния добив на празнични дръвчета. Засилено е и присъствието на служители на ИАГ по места. Глобата за физически лица е от 50,00 до 3 000,00лева, а за юридически от 100,00 до 5 000,00 лева“, допълни той. Инженер Стоян Тошев информира, че елхите в контейнер нямат маркировка, докато при отрязаните дръвчета трябва задължително да има маркировка. Тя е под формата на два вида пластини, които са закрепена под второто разклонение от върха на дървото. „Жълтите са с овална форма, а белите са със сериен номер. Тези маркировки са паспортите на добитите елхички, че фигурират в превозния билет, който се използва за придвижване то им от регламентираните за това места до тържищата“, съобщи още той.

Заместник-министрите Тошев и Маринов закупиха символично първите коледни дръвчета от кампанията за домовете си. Кампанията ще продължи непосредствено до Коледни празници - 22 декември 2023 г.

В столицата коледните дръвчета се предоставят от  Южноцентрално държавно предприятие и  се продават на цени от 24,00 лева за живите елхички в контейнер и от 10,00 до 20,00 лева за отсечени, като цената зависи от вида и размера им. Всеки желаещ ще може да си закупи празнично дръвче от ъгъла на бул. „Христо Ботев“ № 55 и ул. „Дамян Груев“ пред сградата на Министерството на земеделието и храните.

Местата за продажба на коледните елхи, организирани от горските предприятия в страната можете да видите тук: https://www.mzh.government.bg/bg/ministerstvo/aktualno/kampaniya-kupi-zhiva-elhichka/

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.