1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. НАЗ искат среща с ръководството на МРРБ – заради тол таксите

НАЗ искат среща с ръководството на МРРБ – заради тол таксите

От ведомството планират второкласната пътна мрежа да попадне в обхвата на тол системата

Тол таксите за тежкотоварните автомобили да поскъпнат между 2 и 4 пъти от 1 юли – такива намерения обяви регионалният министър Гроздан Караджов. Това ще рефлектира върху зърнопроизводителите, затова ги потърсихме за коментар.

Искането за поскъпването на тол таксите от 1 юли включва и второкласната пътна мрежа, която е с дължина от 3 000 километра. Към момента тази такса е нулева. Какво означава това за един зърнопроизводител, който превозва своята продукция? Коментира председателят на УС на НАЗ Костадин Костадинов:

„Ще ви дам един пример. Имаме рамка, която засича трафика и колите, които подлежат на контрол. Ние излизаме от стопанството, което обикновено е в населено място и рамката ни хваща. Караме по пътя около 2 км и влизаме в черен път, където са ни нивите. И понеже нямаме крайна точка на този маршрут, рамката ще ни отчете около 20 км. И като отидем днес 5 пъти до нивата, за да си превозим продукцията или за други дейности, ние ще навъртим такива километри, каквито не правят камиони, които пресичат страната “

В тази връзка от Националната асоциация на зърнопроизводителите вече са провели разговори с ръководството на аграрното министерство, предстои и среща с регионалния министър. От НАЗ ще поискат въвеждането на единна такса за селскостопанските машини, тип винетка.

При сегашната ситуация на кризи от всякакъв характер, вдигането на тол таксите ще се отрази негативно на земеделския бранш.

„Цената да се вдигне, но да се вдигне в рамките на възможното. За да се даде възможност на регионалния бизнес да работи спокойно“, казва Костадин Костадинов.

Разчетите на министерството на регионалното развитие и благоустройството за вдигане на тол таксите са построени върху анализ на Световната банка, казва Костадин Костадинов. От НАЗ настояват за анализ, основан на реалностите в българските селски региони. Пътните превозвачи вече обявиха готовност за стачни действия. От Националната асоциация на зърнопроизводителите към момента не планират такива. Браншът разчита на диалог.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.