1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Нихат Кабил:„Крупни инвеститори от Англия и Германия искат да произвеждат екологично чисти продукти у нас”

Нихат Кабил:„Крупни инвеститори от Англия и Германия искат да произвеждат екологично чисти продукти у нас”

За екологично чисти гъби и картофи ЕС ще субсидира българските земеделци с 357 евро за хектар

 

Европа е готова да дава стотици евро в стопанства, където се отглеждат екологично чисти плодове и зеленчуци. Земеделските ни стопани могат да получат сериозни субсидии по оперативната програма "Земеделие" за агроекологично производство. Сто петдесет и пет евро е помощта за хектар полски култури, 418 евро за маслодайна роза и лозя, 267 евро е субсидията на хектар за ароматни медицински растения. За екологично чисти гъби и картофи ЕС ще субсидира българските земеделци с 357 евро за хектар. Земеделският стопанин обаче е задължен да отглежда в продължение на 5 години подадените за субсидия площи, без да намалява размера им. Иначе ще трябва да връща парите.

Ако сте пчелар и искате да развивате биоземеделие, достатъчно е да имате 20 пчелни семейства и да сте регистриран като производител. Европа ще ви изплати по 15 евро на кошер. Ако отглеждате застрашени от изчезване местни породи, също ще получите субсидии.

Досега има 199 одобрени проекта по програма САПАРД  за биоземеделие.

"Крупни инвеститори от Англия и Германия искат  да произвеждат екологично чисти плодове, зеленчуци, мляко и месо у нас", съобщи земеделският министър Нихат Кабил на семинар в Боровец. Намеренията на европейците са у нас да отглеждат и преработват биологичните продукти, а реализацията им да става на европейския пазар.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.