Напитката ще се прави само от грозде
Това заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. "За съжаление изгубихме голяма част от външните си пазари заради влизане на вина с качество, което не отговаря на това, което е било традиционно за България", допълни министърът.
Според експерти голяма част от виното у нас се произвежда с оцветители и ароматизатори. Скоро тези съставки ще бъдат изцяло забранени, а напитката ще се прави само от грозде. Идеята е да не се подлъгва потребителят от качеството на купуваната стока.
Така с въвеждането на новия стандарт, ако на етикета на бутилката пише "Вино", то трябва да бъде произведено само от грозде. По думите на винопроизводителя Слави Христозов , преди години за Англия са изнасяни по 6-7 милиона бутилки вино годишно, но сега този пазар е загубен.
През юли и август влязоха в сила БДС за киселото мляко, както и за сиренето. За разлика от тях стандартът за месните продукти не е БДС, а ведомствен стандарт на Националната ветеринарно-медицинска служба.
Хлебарите също предвиждат повдигане на качеството на хляба и също чертаят стандарти, които ще повишат цената му. Преди обаче да влезе БДС за хляба, цената му тръгна нагоре.