1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Новите заместник-министри на земеделието и храните - Цветан Димитров

Новите заместник-министри на земеделието и храните - Цветан Димитров

Ресор - аграрна политика

Създаване на механизми за гарантиране безопасността и качеството на храните за българските потребители, определи като свой водещ приоритет Цветан Димитров, новопредставен заместник-министър на земеделието и храните. Изграждане структурите на Държавна агенция по безопасност на храните е основният инструмент за постигане на тази цел, уточни заместник-министър Димитров.

Постоянен диалог с браншовите организации както по отношение изпълнението на ангажиментите на страната като държава-членка на ЕС, така и по отношение на комуникацията вътре в страната, ще бъде основополагащ приоритет за отстояването на принципите и визията на новото ръководство на ведомството в ресор «Аграрна политика», подчерта още заместник-министър Цветан Димитров.

От особена значимост ще бъде този диалог да се води навреме и в процеса на взимане на решения, а не пост-фактум, така че реално да се осигури участието на неправителствения сектор в този процес. Част от дейностите, изпълнявани понастоящем от държавата, да бъдат пренасочени и поетапно делегирани на неправителствени организации, посочи още заместник-министър Димитров.

Като друг важен приоритет, пренебрегван с години, той посочи още политиката в хидромелиорациите. Зам.-министърът подчерта, че както предвид конкретните потребности на земеделското производство в страната, така и предвид на общия недостиг на водни ресурси в световен мащаб, грижата за баланса във водния сектор излиза на преден план днес.

Не на последно място, новият заместник-министър изтъкна и обезпечаването на държавните помощи за земеделските производители, предоставяни към европейските плащания, като посочи, че те са свързани с дълъг процес на подготовка на документи и акредитация (между 3 до 6 месеца), което изисква навременна реакция от страна на държавата при заявяването им пред ЕК. Тук заместник-министърът уточни, че досега е нотифицирана пред ЕК само една държавна помощ за подпомагане на развъдните асоциации и новото ръководство възнамерява спешно да изготви акредитации за още 10 държавни помощи, така че да има възможност за тяхното прилагане в срок от началото на следващата година. Зам.-министър Димитров посочи още и един конкретен и неотложен свой приоритет - че се разглежда и финансовата възможност за изплащане на субсидии за суровото мляко за април и май тази година във връзка с подадените документи от стопаните, по които не е достигнал ресурс за плащане.

Не на последно място, сред посочените от него приоритети, беше и разгръщането на ролята на науката в земеделското производство, като задача, която той си постави в тази насока, е да спре практиката науката сама да си определя чисто научни приоритети, несъобразени и неприложими по отношение на реалните потребности на практиката.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.