1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обсъждат проблемите и перспективите на трансграничните и сезонните работници в земеделието

Обсъждат проблемите и перспективите на трансграничните и сезонните работници в земеделието

От всички заети в земеделието в ЕС 4,5 милиона са сезонни работници, които работят извън своите страни

 

Утре в хотел "Новотел" в Пловдив ще се проведe конференция на тема "Трансграничните и сезонни работници в земеделието: проблеми и перспективи". Конференцията е организирана от Европейския икономически и социален комитет, съвместно със Съвета на българските аграрни организации и Българския икономически и социален съвет.

В конференцията ще участват зам.-министърът на труда и социалната политика Димитър Димитров, членовете на секцията "Земеделие, развитие на селските райони и околна среда" на Европейския икономически и социален комитет, членове на Съвета на българските аграрни организации, представители на Международната организация по труда, на Комитета на професионалните организации от земеделието (COPA) и на Конфедерацията на кооперативите от областта на земеделието (COGECA).

На 19 септември 2007 г. членовете на секция "Земеделие, развитие на селските райони и околна среда" на ЕИСК ще проведат заседание, на което ще обсъдят два проекта на становища на ЕИСК – за трансграничните работници в земеделието и за състоянието на заетостта в селското стопанство. В заседанието ще участва и български представител – председателят на Съвета на българските аграрни организации д-р Людмила Тодорова, която от 2007 г. е член на ЕИСК и участва пряко в работата на секциите "Земеделие, развитие на селските райони и околна среда" и "Външни връзки" на ЕИСК.

В Европейския съюз има 11 милиона стопанства, които осигуряват работа на общо 15 милиона лица. От всички заети в земеделието в ЕС 4,5 милиона са сезонни работници, които работят извън своите страни. Много от тези сезонни работници произхождат от Полша, България и Румъния, се казва в проекта на становище за трансграничните работници в земеделието с докладчик г-н Мартин Зикер – зам.-председател на секция "Земеделие, развитие на селските райони и околна среда" в ЕИСК. Искаме равен достъп до пазара на труда и до социални придобивки за работниците в сферата на земеделието от България и Румъния, коментира още г-н Зикер.

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.