1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Обвиниха Стефан Юруков за „заменките”

Обвиниха Стефан Юруков за „заменките”

Прокуратурата разследва общо 47 подписани от него неизгодни сделки

 

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на бившия председател на Държавната агенция по горите Стефан Юруков за сключване на неизгодна сделка при замяна на гори. Това съобщи заместник градският прокурор Божидар Джамбазов. Юруков е обвинен за замяната на 17 декара в къмпинг „Златна рибка" край Созопол, но прокуратурата разследва общо 47 подписани от него заменки.

Стефан Юруков е обвинен по член 220 ал. 2 от НК в качеството му на длъжностно лице, председател на Държавната агенция по горите,  за сключване на неизгодна сделка, която представлява особено тежък случай. За това се предвижда до пет години затвор. Определена му е мярка за неотклонение „подписка". Обвинението засега е за сделката със замяна в Созопол, при която 71-годишният Христо Калев от Асеновград заменил 700 дка гори край Пампорово със 17 дка в къмпинг "Златна рибка". После продал морския терен на сина си Емил Калев и бизнес партньорите му от Пловдив Георги Стриков и Ангел Георгиев. Договорът за тази замяна е подписан от Юруков на 27 януари тази година, ден преди да бъде наложен мораториумът върху заменките. Сделката е част от по-широка престъпна дейност, включваща и други такива, уточнява прокуратурата. Разследването по делото продължава, поради което към момента не може да се посочи конкретната стойност на вредите, причинени на държавата.

За шест работни дни преди да влезе в сила забраната за заменки пък бившият шеф на горите Стефан Юруков подписал 47 заповеди за 3543 дка при средна цена от 8 лв. за декар. Сред сделките се оказаха такива на бивши висаджии, на фирма "Иса инжинеринг", която изгради т. нар. „Боянски сарай" на Ахмед Доган, на офшорки.

Според доклад на Световната банка обаче държавата е загубила поне 500 млн. евро от заменките, а от ГЕРБ смятат, че сумата може да е и десетократно по-висока.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.