1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Очакват се повишения на речните нива в долните части на водосборите

Очакват се повишения на речните нива в долните части на водосборите

Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води

Днес и във вторник през по-голямата част от деня няма да има валежи. Привечер и през нощта срещу сряда на отделни места в северозападната половина от страната ще превали слаб дъжд. В сряда сутринта на повече места валежи ще има в Северна и Западна България, а през втората половина от деня - в Източна. Сумарни количества дъжд ще са между 5 и 10 л/кв.м, в Южна България до 5 л/кв.м.

През денонощието от 8:00 часа на 20.02 до 8:00 часа на 21.02 нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се повишавали. По-значителни повишения вследствие на регистрираните валежи са отчетени на р. Искър при Нови Искър - 42 см, р. Янтра при Велико Търново - 25 см (Дунавски басейн), р. Харманлийска при гр. Харманли - 13 см, р. Марица при гр. Харманли - 12 см (Източнобеломорски басейн). Регистрираните повишения в горното и средно течение на р. Марица (Източнобеломорски басейн) са най-вероятно вследствие работа на хидротехнически съоражения. Водните количества на реките в по-голямата част от страната са около праговете за високи води. Около прага за средни води са реките Черни Вит при с. Черни Вит (Дунавски басейн), южночерноморските реки и горното средно течение на Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на нивата на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн -  от -38 см до +42 см;

Черноморски басейн - от -3 до +2 см;

Източнобеломорски басейн - от -77 см до +80 см;

Западнобеломорски басейн - от -18 см до +15 см.

На основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в Дунавски басейн днес все още е възможно да има повишения на речните нива в долните части на водосборите, вследствие оттичане. До 24.02 нивата на реките в басейна ще се понижават плавно. На 24 и 25.02 се очакват краткотрайни повишения на нивата, вследствие на валежи.

Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира водни количества на 22 и 23.02 около и над средната многогодишна стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира водни количества за 22, 23 и 24.02 ще бъдат около и над средномногогодишната стойност. Днес все още са възможни незначителни повишения в долните части на водосбора вследствие оттичане. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира водно количество в долното течение на реката на 22, 23, 24 и 25.02 ще бъде над средномногогодишната стойност. Днес са възможни краткотрайни повишения в долните части на водосбора, вследствие оттичане, след което нивата във водосбора ще се понижававт. Нови повишения във водосбора сe oчакват след 23.02. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

В Черноморски басейн  нивата в басейна ще се понижават. Тенденцията към понижение ще се запази до 24.02. На 24 и 25.02 са възможни краткотрайни повишения на речните нивата, главно в северночерноморските реки.

В Източнобеломорски басейн днес все още са възможни незначителни повишения в долното течение на реките Марица и Тунджа, вследствие оттичане. В останалата част от басейна нивата днес и през следващите 2 дни ще се понижават или ще останат без съществена промяна. На 24 и 25.02 са възможни незначителни повишения в горното и средно течение на р. Тунджа и водосбора на р. Марица.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Арда, Марица и Тунджа на НИМХ-БАН прогнозира нива под праговете за предупреждение.

В Западнобеломорски басейн днес все още са възможни повишения в долните части на реките Струма и Места, вследствие оттичане. До 24.02 нивата в басейна плавно ще се понижават. На 24 и 25.02 са възможни краткотрайни повишения в горните части на водосборите на р. Струма и р. Места.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.