1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Окрупняване на земята

Окрупняване на земята

Комасацията в землищата на селищата от Предбалкана е много трудна, защото отделните парчета земя са с различно качество и е трудно да се групират няколко на едно място, които да са равностойни на заменените

 

Някъде в пет различни землища на страната се реализират пилотни проекти за комасация на земята. Това съобщи преди време във Владимирово заместник-министърът на земеделието и горите Бойко Боев. Като основна причина той посочи обширните площи на пустеещите земи, които плевелите изтощават, стават развъдници на болести и вредители по селскостопанските култури и най-важното - не носят никакви доходи на своите собственици. На второ място е неефективното използване на техниката, което в крайна сметка води до примитивизъм в земеделието и до ниски добиви и доходи.

Не на последно място стои изискването на Европейския съюз след като станем негова част от 2007 год. да започнем цялостно окрупняване на земите, обясни Боев. По думите му пилотните проекти се реализират с холандска и френска помощ.

Според запознати с политическата ситуация в страната парламентът до края на мандата си няма да приеме закон за комасацията, макар и министър Мехмед Дикме да обеща на няколко пъти тя да се задвижи от неговия екип.

Както подчерта на срещата във Владимирово Бойко Боев, има и други начини за окрупняване на земеделските площи. Като най-добър вариант той посочи арендуването на земеделските терени или образуване на масиви за ползване.

Както подчертават експертите комасацията в землищата на селищата от Предбалкана е много трудна, защото отделните парчета земя са с различно качество и е много трудно да се групират няколко на едно място, които да са равностойни на заменените, което предизвиква конфликти. Другите коментари са, че смяната на поколенията и отварянето пазара на земята ще изиграят положителна роля за нейното окрупняване./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.