1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От 1 януари е задължително смесването на обикновения бензин с биогориво

От 1 януари е задължително смесването на обикновения бензин с биогориво

60 000 лв. е глобата за производителите, които не смесват петролните продукти с биогорива

 

Шофьорите и бензиностанциите в София изобщо не знаят, че от 1 януари обикновеният бензин трябва задължително да се смесва с биогориво. Продажби на смесено гориво (изискването е обикновеният бензин да се смеси с 5% биогориво) все още няма, въпреки че това трябваше да стане още в първия ден на 2008 година. Изискването е регламентирано в Закона за възобновяеми и алтернативни енергийни източници и биогорива (ЗВАЕИБ).

Единствено в Бургас в три бензиностанции се продава на отделна колонка дизелово гориво, смесено с 5% биодизел, съобщиха от "Лукойл България". Цената на смесеното гориво е с 3 стотинки по-ниска от тази на обикновеното

"Все още няма заявки за закупуване на големи количества биогорива", съобщи Миряна Мишева, главен експерт в Националната асоциация по биогорива и възобновяеми енергийни източници. По думите й фактът, че още няма смесване на горивата, е нарушение на закона. Съгласно записаното в него производителите и вносителите на течни горива са длъжни да продават вече смесени продукти. При неизпълнение се налага санкция от 7000 до 20 000 лв., а при повторно нарушение глобата нараства до 60 000 лв. Целтта на смесването на горивата е да се намалят вредните емисии във въздуха. 

 

AGRO.BG

 

  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.