1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. От какво се ръководите при избора на продукти за празничната трапеза

От какво се ръководите при избора на продукти за празничната трапеза

До колко сме склонни да бъдем взискателни към качеството

В разгара на празниците сме и всички пазаруват припряно и бързат да отнесат покупките си у дома и да се отпуснат на трапезата. Какво ще си купим обаче зависи не само от предлаганите стоки, а и от самите нас – до колко сме склонни да бъдем взискателни към качеството. Не се ли мисли за това, като за проява на излишен каприз.

Кампанията “Храните под контрол 24/30” има за цел да гарантира безопасността на храните, съответствието по отношение на качеството и състава им изписан на етикетите.

Според Райна Ивановa, началник отдел „Контрол на храните” в БАБХ в сравнение с миналата година нарушенията са по-малко. По-малко са и предписанията за отстраняване на констатираните нарушения, а също и актовете. Може би това е заради стартирането на кампанията „Храните под контрол 24/30” – 24 часа в денонощието, 30 дни в месеца. В зависимост от нарушенията, санкциите могат да бъдат до 6000 лева, в някои случаи достигат и до 10 000 лева.

Когато пазаруват хранителни продукти, потребителите трябва да гледат най-напред дали е цяла опаковката на храната. Трябва също да четат етикетите на храните, да гледат температурите на съхранение; да гледат сроковете на съхранение и да не купуват храни с изтекъл срок на годност. Ако имат някакво съмнение, да се обаждат на Горещата линия, която е на 24-часов работен режим и телефонът е 0700 122 99. Необходимо е да се запази касовия бон, за да могат да докажат от къде е закупен продуктът.

Моите наблюдения показват, че хората просто нямат навика да четат етикетите. Дори и да ги четат внимателно обаче, пак няма гаранция, че ще си купят стока, която отговаря на написаното на опаковката или етикета. Скоро видях следното на етикет на бутилка зехтин, както и на олио пишеше „Без холестерол“. Очаква се това да впечатли потребителя и той да посегне именно към този продукт...Заблуждаващо и дори обидно за средноинтелегентния потребител. Няма начин в растителен продукт да има холестерол, освен ако някой не мисли, че маслините и слънчогледа ги снасят кокошките например. Другата страна на проблема е нелоялната конкуренция спрямо другите производители, които не разчитат на такива „хитринки“.

 В седмичната анкета на Agro.bg зададохме въпроса: От какво се ръководите при избора на продукти за вашата коледна трапеза?  43 % от потребителите са заявили, че залагат на качеството, други 43% пазаруват от регламентирани производители и търговци, и само 14% се съобразяват с цената, като фактор определящ избора им.

Качеството е разтегливо понятие, особено по празниците. Да се надяваме, че БАБХ ще си свърши добре работата и нарушенията ще се сведат до минимум, както и на повече нюх от страна на потребителите и може би малко късмет.

Автор: Мария  Ефремова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.