1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Първите български специалисти по рибовъдство ще бъдат обучени в Тракийския университет

Първите български специалисти по рибовъдство ще бъдат обучени в Тракийския университет

 

Новината съобщи проф. Йордан Стайков шеф на катедрата по аквакултури в Аграрния факултет. "Развитието на този сектор на селското стопанство е много важно за богатите европейски страни, а преговорите по тази глава с ЕС можеха да отложат членството на страната ни с години" – припомни проф. Стайков. Той е автор на Националната стратегия за развитието на аквакултурите.

Първите студенти в специалност "Рибовъдство и аквакултури" ще бъдат приети догодина в Тракийския университет. Проф. Стайков уточни, че приемът няма да надхвърля 15–20 човека годишно, тъй като отрасълът заема твърде малък дял от българската икономика, за да си позволим да го пренасищаме с кадри. В последните години се наблюдава осезаемо съживяване на рибовъдството в България и разнообразяване на традиционните видове риба у нас с есетрови.

Тракийският университет е партньор в изграждането на черноморски ферми за отглеждане на калкан, лаврак и ципура. Специалистите се готвят да развъждат сладководна скарида на язовир Овчарица. Вече са поръчани около 10 хиляди възрастни скариди от Тайланд.

 

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.