1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Петър Димитров: Търговците трябва да осъзнаят, че няма основания за задържане на продажбата на зърно

Петър Димитров: Търговците трябва да осъзнаят, че няма основания за задържане на продажбата на зърно

 

 

Търговците трябва да осъзнаят, че няма основания за задържане на продажбата на зърно, защото може да се стигне до негативни резултати за самите тях. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров по повод  предприетите мерки от правителството за контролиране на цените на пшеницата.
Относно проверките на производителите, които не спазват обявените от тях цени за продажба на стока, Димитров  каза, че са предвидени санкции в размер от 300 до 3 000 лева, но допълни, че като цяло възможностите на контролните органи са ограничени. Въпреки това – той изрази надежда, че предприетите мерки ще се окажат ефективни. Министърът  определи санкциите, които са определени по Закона за защита на потребителите, като "неособена пречка" за нарушителите, но се правят предложения за промяна на тази законова база.
"Взетите мерки за балансиране нивото на цените на зърното са такива, каквито са възможните. Аз съм категоричен, че не съм нещастен от факта, че това са възможните мерки", коментира Димитров. Мерките  са концентрирани главно върху вноса на пшеница и купуване на царевица с участие в търгове в Унгария. Намесата на държавата в една пазарна икономика е ограничена съзнателно и регулацията на цените минава основно през пазара. Цените на зърното са пряко зависими от увеличението на цените на пазарите в Европа, коментира Димитров.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.