1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По Програмата за развитие на селските райони са договорени 1,3 млрд. евро

По Програмата за развитие на селските райони са договорени 1,3 млрд. евро

Съществува риск да не бъде усвоен целият бюджет на програмата, тъй като тя е стартирала по-късно

1,3 млрд. евро са договорени по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), което представлява близо 41% от общия бюджет на програмата. Това каза директорът на Дирекция "Развитие на селските райони" в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) Никола Христов, цитиран от агенция "Фокус".

От началото на годината досега сумата, която е била договорена, е с близо 300 млн. евро повече. Този ръст е около 30%. "Нашата цел е до края на годината да стигнем близо 45% от тези близо 1,6 млрд. евро. Освен, че е най-голямата програма, тя е и с най-много бенефициенти и е най-всеобхватна", каза Христов.

Към 1 септември са усвоени 721 929 000 евро, което представлява 22% от стойността на програмата. Ръстът на усвоените средства от началото на година досега е близо 100 млн. евро, тоест близо 15%. Ако до края на миналата година разплатените средства са били 627 млн., сега са със 100 млн. повече.

„Имаме малко забавяне по отношение на договорирането и на разплащането. Разплащането винаги се движи с по-малък темп от договорирането, но това е защото зависи от конкретните бенефициенти. За нас все още не е задоволително изпълнението и затова се стараем да увеличаваме процентите в пъти", заяви Христов.

Той допълни, че съществува риск да не бъде усвоен целият бюджет на програмата, тъй като тя е стартирала по-късно и сега трябва да се наваксва с много бързи темпове. Бюджетите от 2007, 2008 и 2009 г. трябва да бъдат разплатени до края на 2011 г. Бюджет 2010 г. трябва да бъде разплатен до 2012 г. България има право да договаря средства до 2013 г. и да ги разплаща до 2015 г.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.