1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. По Програмата за развитие на селските райони ще се дават до 200 хил. евро

По Програмата за развитие на селските райони ще се дават до 200 хил. евро

 

Проектите, кандидатстващи за еврофинансиране до 150-200 хил. евро по Програмата за развите на селските райони, ще бъдат набирани по места. Това заяви изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков на пресконференция в МЗП. 

Държавен фонд "Земеделие" ще управлява средствата от  ЕС за отрасъла. Представители на фонда са изпратени в 28-те области на страната, за да бъдат изведени първите проекти.

"Ние трябва да стигнем до бенефициентите, а не да се правим на баровци и да ги чакаме те да дойдат в София", отбеляза Тадаръков, който си постави за цел пълното усвояване на средствата, очаквани от Европейския съюз за земеделие. Ако проектите са над посочените суми, ще бъдат приемани  само в централата на фонда.

Окончателното одобрение на Програмата за развитие на селските райони се очаква от Брюксел през ноември. По тази програма средствата, които ще дойдат са над 3.2 млрд. евро до 2013 година. Шефът на фонд "Земеделие" посочи, че покрай подаването на исканията от селските стопани за директни субсидии за обработвани площи през 2007 г., системата засякла застъпване на нивите при 1900 заявления.

При повечето случаи нещата са изчистени. Остава да се решат споровете при 180 случаи и ако до 30 октомври собствениците или арендаторите на застъпващите се площи не се разберат, никой от тях няма да получи субсидия, отбеляза Тадаръков. По останалите 79 050 заявления субсидии ще се изплащат през декември. От фермерите, имащи право на директни плащания от 14 лв. за обработван хектар годишно, 15 000 са получили от фонд "Земеделие" документ, че ще получават евросубсидии, за да теглят кредит срещу това бъдещо плащане. В края на лятото фондът подписа споразумение с почти всички банки у нас за въвеждането на новия финансов инструмент.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.