1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Полша затяга реториката за украинското зърно

Полша затяга реториката за украинското зърно

Моравецки обеща на полските фермери, че и в бъдеще ще ги защитава срещу "украинските агро-олигарси"

Две седмици преди парламентарните избори в Полша министър-председателят Матеуш Моравецки затяга реториката по въпроса за вноса на украински селскостопански продукти и отправи словесни удари срещу Киев и Берлин.
 
На среща със симпатизанти в Катовице Моравецки обеща на полските фермери, че и в бъдеще ще ги защитава срещу "украинските агро-олигарси" и че ще запази забраната за внос, въпреки че Европейската комисия отмени ограниченията. Освен това той подчерта, че когато става дума за интересите на стопаните в страната, правителството няма да се вслушва в казаното в Брюксел или Берлин.
 
Според политически анализатори във Варшава изказването на премиера няма да помогне за нормализирането на отношенията с Киев. След речта на украинския президент Зеленски пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк, Моравецки все още е недоволен и смята, че изречените там по адрес на Полша думи са били напълно неподходящи.
В същото време полският министър-председател предупреди Украйна да не се сближава прекалено много с Германия и напомни, че, когато Русия нахлу в Украйна, Полша е приела няколко милиона бежанци, докато първоначалната реакция на Берлин е била да изпрати само 5 000 каски. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.