1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството одобри промени по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

Правителството одобри промени по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

Подкрепа ще се предоставя на територията на цялата страна за микро-, малки и средни предприятия, преработватели на селскостопански продукти, групи и организации на производители

Правителството одобри петнадесето изменение на Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. (ПРСР 2014 - 2020 г.), с което се предвижда осигуряване на условия, при които малките и средни предприятия, преработващи земеделски продукти, групите и организациите на производители и земеделските стопани да получат спешна безвъзмездна помощ, за да преодолеят негативните последици от руското нашествие в Украйна.

С това изменение се създава нова подмярка 22.2. „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“. Финансирането е под формата на еднократна помощ и ще осигури ликвидност, предвид затрудненията, пред които секторът е изправен при преработката или маркетинга на селскостопански продукти. Подкрепа ще се предоставя на територията на цялата страна за микро-, малки и средни предприятия, преработватели на селскостопански продукти, групи и организации на производители.

Промяната предвижда да бъде разширен и обхватът на подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделски стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ за подпомагане на допълнителни чувствителни сектори, като финансовата помощ ще бъде насочена в секторите „Растениевъдство“ - за земеделски стопани, отглеждащи оранжерийни ягоди и малини и „Животновъдство“ - за земеделски стопани, отглеждащи пчелни семейства.

Решението на Министерския съвет не води до въздействие върху държавния бюджет и е в рамките на първоначално зададените параметри на ПРСР 2014 - 2020 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.