1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Предложили сме много съществени изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, каза министър Кирил Вътев

Предложили сме много съществени изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, каза министър Кирил Вътев

Министърът каза още, че очаква подкрепа за този законопроект от депутатите

Предложили сме много съществени изменения в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, каза министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутатите Валентина Димова и Иван Иванов от БСП за България.

Тази седмица се проведе поредния консултативен съвет, в който участват представители на всички форми на земеделие, вкл. и животновъди, отбеляза Вътев.

Предвиждаме общински и държавен поземлен фонд в дадено землище да се раздава, дори днес обсъждахме, без търг, а по пазарни цени за най-малките, които са жители на това населено място, посочи Вътев. Той добави, че се предвижда животновъдите, които имат животновъден обект в даденото населено място по същия начин да получат пасища и мери, защото по думите му безобразията в това отношение са големи в цялата страна.

Много сериозно работим по този въпрос, за да може  хората, които живеят в дадено населено място да имат предимство при ползването на общинската и държавна земя и когато те бъдат обезпечени с необходимите площи, тогава да се правят свободните търгове за други арендатори, каза министър Вътев.

Министърът каза още, че очаква подкрепа за този законопроект от депутатите. Много искахме това да се случи преди тръжната кампания, посочи Вътев, но изрази опасения, че времето няма да стигне. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.