1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Премията за тютюна от сорт „Виржиния” за реколта 2007 г. е 2,80 лв./кг

Премията за тютюна от сорт „Виржиния” за реколта 2007 г. е 2,80 лв./кг

През миналата година премията е била 1,80 лв./кг

 

Размерът на премиите е фактор за формиране на крайната реализационна цена за килограм произведен суров тютюн и на приходите на тютюнопроизводителите. Премията от 2,80 лв./кг за произведен и изкупен суров тютюн формира крайна реализационна цена от 5,34 лв./кг за реколта 2007 г. С това се преодолява спада на крайната реализационна цена за реколта 2006 г., спрямо предходните две.
Равнището на паричната премия за сортова група "Виржиния", съпоставена с предоставената средна премия за килограм произведен и предаден за другите сортови групи от реколта 2006 г., е следното: по-ниско за сортова група "Басми" с 0,38 лв./кг и за сортова група "Бърлей" с 0,10 лв./кг и по-високо с 0,05 лв./кг за сортова група "Каба кулак".
Премиите имат характер на субсидия и са предназначени единствено за покриване на загуби и за финансиране на разходи, включително и за придобиване на активи.
Условие за премиране на тютюнопроизводителите е да имат сключен договор за производство и изкупуване на сортовата група за тазгодишната реколта. Договорът и анексите към него трябва да бъдат регистрирани в регионалния регистър на Фонд "Тютюн".

 

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.