Времето се обръща и нощите захладняват
Днес Българската православна църква почита празника Преображение Господне. Според народната традиция до този ден не се яде грозде, защото още “не е кръстено”. Преди да узрее гроздето, узряват къпините, но те не бива да се ядат, преди да се е хапнало от първото грозде, защото според етиологичната легенда за къпината тя е дяволско творение, “грозде дяволско”.
На празника стопанките отнасят на църковната служба първите откъснати гроздове и варено жито и свещеникът ги опява и прекадява заедно с други плодове - дини, круши, ябълки. После раздават плодовете на съседи и роднини.
Преображение се осмисля като ден, граничен между лятото и есента и свързан с “преобразяването” на слънцето и живата природа. В Родопите вярват, че Господ “прибрязнувал” - пускал слънчева бразда в небето и така давал знак, че е дошло времето за есенна сеитба. На този ден “времето започва да се преобразява” - слънцето намалява силата си, денят също намалява, нощите стават студени, водите на реките и изворите охладняват и вече са непригодни за къпане. Прелетните птици се събират на ята и поемат пътя към топлите страни, а гущери и змии се прибират в леговищата си под земята.
В южните български земи на Преображение пчеларите започват подготовката за патронния си празник - Голяма Богородица. Те отиват на пчелина и прекадяват кошерите, взимат няколко медени пити, които ще осветят в черквата на Успение Богородично.
На Преображение се разрешава да се яде риба.