1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Прием на проекти по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"

Прием на проекти по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери"

Средствата ще бъдат осигурени от МЗХ

Отваряме приема на проекти за мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери". Вчера взехме това решение. Средствата ще бъдат само от МЗХ. Това каза на пресконференция министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, цитиран от Агенция „Фокус”.

Трудно е да се направи отчет за 100-те дни управление в земеделието. Изчакахме последния момент, защото искахме да бъдем по-детайлни в заключенията, които правим, обясни Греков. „Задачите, които си поставихме в началото бяха свързани с устойчивото развитие на земеделието, като основна част от икономиката в страната. За съжаление, стабилизирането в последните години е по-скоро в полза на растениевъдството, отколкото на животновъдството", заяви агроминистърът.

Вчера, 26 септември, Министерският съвет взе решение да се отпуснат около 9 милиона лева за Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Само за последните 4 години в МЗХ са били сключени над 400 граждански договора. Във ведомството има значителен капацитет от кадри, които не трябва да се освобождават”, посочи Греков.

"Подобрихме административния капацитет на работа, променихме формата на участие на служителите в изложения, форуми. Намалихме разходите на ведомството, тъй като последните години са били похарчени близо 5 милиона лева за командировки.

Направихме над 8 хиляди проверки за ограничаване на нерегламентирания внос и търговия със земеделска продукция. Създадохме план за действие - до края на годината ще бъдат изплатени над 308 милиона по ПРСР", каза министър Греков.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.