1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Привличането на млади хора към аграрния сектор е сред стратегическите цели на Испания

Привличането на млади хора към аграрния сектор е сред стратегическите цели на Испания

Страната беше посетена от група от 15 журналисти от различни държави в Европейския съюз

В Испания има над 800 000 ферми, преобладават малките стопанства с по-малко от 5 хектара земя. Селското стопанство се характеризира с висок принос към икономиката на страната, като първичният сектор представлява 2,9% от общата икономика. Значителното разнообразие в климата, топографията и почвените условия допринасят за голямото разнообразие на произведените продукти и видове земеделие, практикувани в отделните части. Зеленчуците и градинарството, плодовете и свинското месо са най-важните сектори по отношение на стойността, а Испания отговаря за половината маслини и за една трета от плодовете, произведени в Европейския съюз.

В средата на ноември 2023 г. група от 15 журналисти от различни държави в Европейския съюз посети страната, като визитата беше организирана от Ag-Press.eu, медийната комуникационна платформа на ГД "Селско стопанство и развитие на селските райони" към Европейската комисия.

Пътуването се концентрира върху Арагон, един от 17-те автономни региони в страната, който със своите почти 48 000 квадратни километра е на четвърто място по площ, но с население от само милион и 300 000 е чак на 11-та позиция. Разгледани бяха три ферми, от които две за плодове (праскови и маслини) и една животновъдна, в която се отглеждат овце.

Този факт се отразява и на селското стопанство, което тук е силно застъпено – липсва работна ръка и фермерите, особено в овощарството, са принудени да наемат сезонни работници. Те най-често идват от Полша и Румъния, а напоследък и от Мароко и други северноафрикански страни.

Затова и една от основните цели в Стратегическия план на Испания е да направи селското стопанство по-атрактивно за младите хора и да ги върне в обезлюдените краища на страната.

Привличането на млади хора към аграрния сектор е една от най-важните цели, поставени в стратегическия план. За да подкрепи това начинание, правителството ще отпусне финансова помощ на повече от 16 500 млади фермери, като сумите са между 20 000 и 100 000 евро. А развитието на селските райони ще бъде поверено на Местни инициативни групи, които ще получат 500 милиона евро по подхода Лидер.

За това разказва и заместник-министърът на земеделието Игнасио Мунис по време на посещение в овцевъдно стопанство:

spain-posheshtenie

Игнасио Мунис, заместник-министърът на земеделието на Испания

"По време на нашето председателство проведохме среща с Европейската комисия, която се състоя в едно малко село на час път от Мадрид, на която обсъдихме бъдещето на селските райони с цел търсене на дългосрочни решения. Смятаме, че новите технологии, с които ще постигнем по-голяма устойчивост, са добра възможност за млади хора с подходящо образование да започнат да работят в селското стопанство. Имаме нужда точно от такива хора, за да успеем да постигнем целите си за устойчивост и се надяваме, че през следващите години селското стопанство ще става все по-привлекателно за младите, защото на този сектор му трябват знанията и уменията, които тези млади хора придобиват в нашите университети."   
sheep-farm

Испания представи първото си предложение за стратегически план по ОСП на 29 декември 2021 г. На 27 юли 2022 г. Мадрид изпрати преработено предложение, което се съобразява със забележките на Европейската комисия. Месец по-късно Брюксел одобри това предложение, а след поискано от Испания изменение, Комисията окончателно одобри плана на 30 август 2023 г.

За последните 20 години страната отчита сериозен ръст на аграрното производство. Според Игнасио Мунис успехът се дължи от една страна на увеличената продуктивност и от друга - на развитието на международните пазари. Така се е стигнало до там, че нивото на производството е по-високо от вътрешното потребление, затова и се полагат големи усилия, за да достигне до нови пазари. В сектора на плодовете и зеленчуците ориентацията е предимно към Европейския съюз, но за други продукти, които заради своята стойност или заради своето качество позволяват по-дълги транспортни пътища, се търсят нови възможности. Това се отнася за виното, зехтина или за свинското месо.

Испанската стратегия съчетава национални и регионални елементи. Това ще осигури подкрепа за всички фермери, като същевременно се вземат предвид регионалните особености. Испанският план по ОСП се стреми към устойчиво развитие на земеделието, храните и селските райони, като гарантира продоволствена сигурност чрез конкурентоспособен агрохранителен сектор. За да се постигне тази цел, страната иска да комбинира селското стопанство с опазването на околната среда и ще приложи широк набор от мерки, насочени към екологична, икономическа и социална устойчивост.

 

"Сега сме изправени пред предизвикателството така да оптимизираме производството, че да произвеждаме повече с по-малко разходи, което ще ни помогне и за повече устойчивост, казва Мунис. - Трябва също така да се погрижим за ръста на добавената стойност, за да можем да увеличим стойността на нашия износ, без да увеличаваме самото количество на експорта. Това ще бъде главната ни задача и затова всички фермери се опитват да произвеждат по-устойчиво и повече, влагайки по-малко средства."

 

Важно е също така да се отбележи, че Испания е една от страните, които подкрепят новите геномни техники. На въпроса защо страната му заема тази позиция, заместник-министърът изтъква, че във ведомството смятат климатичните промени и устойчивостта за големи предизвикателства. "Ще са ни нужни всички налични инструменти, за да постигнем заложените цели, а те са - да нахраним световното население, съобразявайки се с възможностите на планетата. Това предизвикателство няма да бъде преодоляно само с едно единствено решение. Не е достатъчно само да намалим консумацията на месо, или да увеличим биопроизводството, или да намалим отпадъците. Ще ни трябват всички елементи, каквито са например и новите геномни техники. Те представляват инструмент, който позволява на нашите фермери да произвеждат повече или поне същото количество, като влагат по-малко. Видяхте как тук се опитваме да използваме всяка капка вода. Ето защо хибридите, които са адаптирани към засушаване и воден стрес, са добро решение. Проведени бяха достатъчно изследвания и аз смятам, че предложението на Европейската комисия е добре балансирано и отразява, че новите геномни техники, които ще се ползват в Европейския съюз, са безопасни и ще ни помогнат да се справим с предизвикателството да постигнем по-голяма устойчивост. Разбирам, че съществуват опасения от страна на фермерите да не станат зависими от големите производители на посевен материал, но нашите големи кооперативи поддържат непрекъснато сътрудничество с компаниите за посевните материали, които са най-подходящи за нуждите ни."

По време на посещението в Арагон разгледахме три ферми, от които две за плодове (праскови и маслини) и една животновъдна, в която се отглеждат овце.

maslini

Във Finca Torre Castiel, разположена близо до градчето Каланда, родното място на прочутия испански кинорежисьор Луис Бунюел, 65-годишната Грегориа Ескуин и мъжът й отглеждат праскови на 10 хектара сравнително суха земя, която се напоява изкуствено. Производството започва през 2016 г. и на сезон носи между 150 и 310 тона, в зависимост от метеорологичните условия. През 8 месеца в годината във фермата работят само още двама души, а между май и октомври се наемат допълнително 6-7 работници, които помагат при беритбата.

Прасковите на семейство Ескуин са от сорт, отглеждан в региона от 1950 г. Те са големи, твърди, с кремаво до сламено жълт цвят и със свеж аромат и сладък вкус. Качеството на плодовете се подобрява и чрез специалния начин, по който се третират през пролетта. Между юни и юли около една трета от плодовете се премахват от дървото, за да могат останалите да достигнат желания размер. След това тези праскови се опаковат в намазана с парафин хартия, пропускаща светлина и въздух, която ги предпазва от вредители, прах и замърсен въздух. Създаденият в опаковката микроклимат позволява образуването на захар в плода и му придава изключително здраво месо. Заедно с още стотина стопанства фермата е член на кооператива "Сан Мигел", създаден от 15 фермери през 1939 г.

 

Край град Алканиз е разположена маслиновата плантация на Алфредо Селма. Тя заема 47 хектара и се обработва от 64-годишния Алфредо и две от децата му. Освен маслини, семейството има и по-малка градина с праскови, няколко дървета с бадеми и малко лозе. През 2022 г. заради жестоката суша маслините са дали само 70 тона, година по-късно реколтата е 100 тона, което я доближава до средните стойности. И тук се разчита на капково напояване, а маслините се берат със специална машина. Около 15% от тях се продават за директна консумация, а останалата част се преработва на зехтин. В региона има около 4000 маслинови плантации, членуващи в местния кооператив Сан Исидро. Кооперативна собственост е и преработвателната инсталация, която през сезон 2021-22 г. е произвела 10 000 тона зехтин. По-голямата част от него се продава на едро, предимно на италиански търговци.

 

Овцевъдната ферма на Антонио Енфедаке се намира до градчето Вилануева де Гайего, на около час път от Сарагоса. 61-годишният Антонио от дете се занимава с животновъдство, първоначално с говеда, а от 1980 г. - с овце. С него работят двамата му сина, които са на 29 и 23 години. Тримата се грижат за 3 000 животни, отглеждани за месо. Стопанството им е член на кооператива Пасторес, което в превод означава пастири. Той е сред водещите в овцевъдния сектор в Европа и има 1200 членове в 400 села в Североизточна Испания. Всяка година кооперативът произвежда 400 000 агнета, които се колят на 3-месечна възраст, след като 40 дни са били хранени с овче мляко. Месото има защитено географско наименование и се отличава с ниско съдържание на холестерол, мек вкус и отлична консистенция. Кооперативът има собствена кланица и голям склад на местната борса за хранителни стоки. От там продукцията достига до десетки ресторанти и специализирани магазини, както и до големите вериги.

 

Немислимо е да се прави сравнение между българското и испанското селско стопанство. Има обаче какво да научим от фермерите на Пиренейския полуостров. Един от най-важните принципи при тях е кооперативното начало, на което се гледа не като на нещо нежелано, както се случва често в България, а като възможност за по-добро и по-устойчиво производство, за по-добра преработка на продукцията, за по-добрия й пласмент и в крайна сметка – за по-добри доходи за фермерите. Част от кооперативи бяха всички ферми, които посетихме, и нито един стопанин не се оплака от съвместната работа със своите колеги. Заради централизираната логистика – било то при преработката, продажбите, водоснабдяването или снабдяването с посевни материали, торове и други, разходите за всеки фермер намаляват, а приходите растат.

 

Автор: Алеко Дянков

Автори на снимките: Корнелия Смет, Ag-Press.eu и Алеко Дянков

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.