1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Програма САПАРД вече няма да поема разходите на фирмите за ДДС

Програма САПАРД вече няма да поема разходите на фирмите за ДДС

Новото изискване се налага от ЕК

 

Данък добавена стойност (ДДС) вече няма да се признава като разход за компаниите, които кандидатстват за финансиране по програма САПАРД на Европейския съюз (ЕС) и не са регистрирани по Закона за ДДС. Това обяви Асен Друмев, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" и Агенция САПАРД на заседанието на мониторинговия комитет за наблюдение на програмата към Европейската комисия (ЕК).

В момента данъкът се признава за разход в направените инвестиции от компаниите, които не са регистрирани по Закона за ДДС. Така САПАРД поема ДДС-то и го възстановява заедно с половината от направената инвестиция. Това условие обаче не важеше за регистрираните по Закона за ДДС.

Новото изискване се налага от ЕК и е една от промените, които се правят в регламента за субсидиране. Тя ще залегне в годишното финансово споразумение по САПАРД за 2004 г., което предстои да бъде подписано между България и Еврокомисията. По него страната ни ще получи със задна дата над 67 млн. евро безвъзмездна помощ за подпомагане на земеделието и селските райони. След парафирането на споразумението ще влезе в сила изискването ДДС да не се признава като разход за компаниите, които кандидатстват за финансиране по програма САПАРД и не са регистрирани по Закона за ДДС.

Асен Друмев заяви, че се правят частични намаления в изплащаните субсидии на фирмите по САПАРД заради неизпълнени изцяло проекти. Според него в близо половината от одобрените проекти има извършени некоректни дейности. Най-честите са свързани с липсата на документи за извършени плащания - фактури, митнически декларации, произходи на активи, за които не може да се докаже, че са от ЕС, и др. Когато излезе, че сумата, която трябва да се изплати по проекта, е по-малка от 50% от договорената инвестиция, тогава изцяло отказваме плащане, обясни Друмев. Такива случаи са регистрирани при 69 проекта. Най-много нарушения има направени по първа и втора мярка на програмата, съответно за инвестиции в земеделски стопанства и за подобряване на преработката на агропродукти.

Мирослава Георгиева, която ръководи дирекцията за развитие на селските райони в земеделското министерство, обяви, че имат предложение до Комитета за наблюдение на САПАРД към ЕК, за прехвърляне на средства от някои мерки по програмата към първа мярка, но само за млечния сектор. Парите да бъдат пренасочени от мерките, към които има слаб интерес за кандидатстване - горската, за водните ресурси и за обучение. От стартирането на САПАРД през 2001 г. до момента са одобрени 1825 проекта, като одобрените субсидии са на стойност 707.3 млн. лв. От тях са изпълнени 810 проекта, като са изплатени 216.8 млн. лв. /dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.