1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Промениха реда за издаването на експортните лицензи

Промениха реда за издаването на експортните лицензи

Проектът е изработен в съответствие с препоръките в доклада от Партньорската проверка по въпросите на търговските механизми през 2004 г.

 

Изменение и допълнение към Наредбата за условията и реда за издаване на експортни лицензи прие Колегиумът на МЗГ. Чрез промяната се предвижда да се подобри функционирането на националната схема за експортно субсидиране на селскостопански стоки и да се постигне съответствие със системата на възстановявания при износ, прилагана в ЕС.

Въвежда се образец на формуляр на заявление за издаване на експортна лицензия, отговарящ на прилагания в ЕС. Променя се формулярът на експортната лицензия и алонжът (удължаване на графата за описание на продуктите). Заявлението се попълва на български език, на пишеща машина или на компютър, като не се допускат зачертавания, поправки и корекции в текста. Формулярите се отпечатват от печатници, определени от ДФ "Земеделие". Прецизират се разпоредбите, които са свързани с действията на митническите органи, с цел оптимизиране на движението на експортните лицензии и контрола на изнасяните продукти, получаващи експортни субсидии.

Тези нововъведения улесняват както износителите, така и органа, който администрира системата на експортно субсидиране.

Проектът е изработен в съответствие с препоръките в доклада от Партньорската проверка по въпросите на търговските механизми през 2004 г. и е включен в Плана за действие за 2005 г. към стратегията за ускоряване на преговорите за присъединяване на България към ЕС.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.