1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Путин поставя условия за възобновяването на доставките

Путин поставя условия за възобновяването на доставките

На първо място Руската селскостопанска банка трябва да бъде приета отново в разплащателната система SWIFT

Западните страни трябва да изпълнят пет условия, за да се възобнови износът на украински продукти през Черно море, заяви руският президент Владимир Путин в Москва. Той обвини Запада, че изопачава сделката за черноморския коридор в своя полза.
 
От президентската пресслужба заявиха, че заедно със споразумението за черноморския коридор е бил подписан и меморандум, който да улесни руския износ на зърно и торове, който обаче и досега остава неизпълнен. По думите на държавния глава първоначално зърнената сделка е имала голямо хуманитарно значение, което е било осакатено от Европейския съюз и неговите съюзници. Според него те използват споразумението за политическо изнудване и като инструмент за обогатяване на транснационални корпорации, спекуланти на световния пазар на зърно.
 
За да се върне в сделката, Руската федерация настоява да се изпълнят пет ключови условия. На първо място Руската селскостопанска банка трябва да бъде приета отново в разплащателната система SWIFT. Следва да се възобнови и износът на селскостопански машини и резервни части за Русия и да се премахнат ограниченията върху застраховането и достъпа до пристанища за руски кораби и товари. Като четвърта точка Путин посочи възстановяването на повредения в момента тръбопровод за износ на амоняк от руския град ТолиАти до Одеса в Украйна, и пето – да се разблокират сметките на руски компании за изкуствени торове. 
 
В същото време Украйна обмисля да промени маршрута на корабите, плавали досега по черноморския коридор. Президентът Володимир Зеленски посочи, че страната му има интерес работата на зърнените коридори да продължи, дори и без участието на Русия. Частните компании, които превозват селскостопанската продукция, и търговци са заявили, че имат готовност да поемат риска. Според Зеленски новият маршрут може да минава през териториалните води на държавите от НАТО в Черно море - България и Румъния.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.