1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ръководството на БАБХ и сдружение „За достъпна и качествена храна“ обсъдиха бъдещо сътрудничество при анализирането на храни

Ръководството на БАБХ и сдружение „За достъпна и качествена храна“ обсъдиха бъдещо сътрудничество при анализирането на храни

Д-р Галя Викьова разясни, че при извършвания официален контрол БАБХ проверява не само безопасността, но и качеството на храните

По инициатива на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност храните (БАБХ) д-р Светлозар Патарински се срещна с председателя на сдружение „За достъпна и качествена храна“ д-р Андрей Велчев. В срещата, която се проведе по повод направено проучване от сдружението на млечни продукти на български производители, участва и ресорният заместник изпълнителен директор на БАБХ д-р Галя Викьова.

По време на срещата д-р Патарински обърна внимание, че не е възможно резултатите от проучването, направено от сдружението, да бъдат отправна точка за предприемане на мерки от страна на компетентния орган срещу производителите на млечните продукти, показали отклонения.

„Причина за това е използваният метод за лабораторен анализ, който е акредитиран, но не съответства на приетия в целия ЕС, чрез Регламент за изпълнение 2018/150 по отношение на методите за анализ и оценка на качеството на млякото и млечните продукти. С цел удостоверяване верността на резултатите и предприемането на мерки, в случай на констатирани несъответствия, БАБХ ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които установи количества, които да бъдат анализирани по заложения в законодателството метод“, обясни д-р Патарински.

„БАБХ е готова да съдейства с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по инициатива на сдружението и определянето на точните методи за изследването им. Целта е да бъде осъществен цялостен контрол върху производството и най-вече да бъдат защитени интересите на потребителите“, заяви д-р Патарински.

Д-р Галя Викьова разясни, че при извършвания официален контрол БАБХ проверява не само безопасността, но и качеството на храните. Тя обаче подчерта, че само при стриктно спазване на правилата за осъществяване на контрола може да се предприемат мерки и да бъдат налагани санкции при констатиране на нередности.

На срещата беше обсъдена възможността за съвместни проверки в бъдеще. „БАБХ и сдружението работим в една посока – защитата на потребителите“, каза в заключение д-р Светлозар Патарински.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.