1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Разширява се обхватът на бенефициентите у нас по европейската програма „Благотворителност”

Разширява се обхватът на бенефициентите у нас по европейската програма „Благотворителност”

ДФЗ-РА тази година ще разпределя 13 вида хранителни продукти

Над 269 000 души в България са подпомагани по европейската програма „Благотворителност”, очаква се да се включат още 45 000 души. Това каза в интервю за агенция “Фокус” зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Иван Капитанов.

Европейската програма е насочена към социалнослабите хора в Общността. Тя подпомага три групи нуждаещи се у нас, за да се справят с последиците от финансовата криза. Това са гражданите, получили помощ за отопление през отоплителен сезон 2011/ 2012 г.; майките и осиновителките, получаващи помощи за отглеждане на дете до едногодишна възраст и семействата на деца с увреждания, каза Иван Капитанов. ДФ „Земеделие” предприе действия по разширяване обхвата на бенефициентите, като по текущия план ще могат да се включат още 45 000 души. По този начин тази програма ще се превърне в най-широкомащабната благотворителна операция на територията на страната ни, както и програмата с най-голям брой бенефициенти в Разплащателната агенция.

Изпълнението на програмата и през тази година ще се осъществи с партньорството на Българския червен кръст. Доставчиците ще имат задължението да транспортират хранителните продукти до областните складове на благотворителната организация в цялата страна. От складовете благотворителната организация ще разпределя продуктите в 340 временни пунктове в цялата страна, където хората, които имат право на помощта, ще ги получават на два или три транша през годината, обясни Иван Капитанов. Разплащателната агенция тази година ще разпределя 13 вида хранителни продукти. В момента тече обществена поръчка по вече отпуснатия – с регламента от юни 2011 г. – бюджет, за доставка на: брашно, ориз, спагети, царевично нишесте, обикновени вафли, обикновени бисквити и макарони.

Подготвя се нова обществена поръчка, която ще бъде публикувана скоро, по увеличения бюджет за доставка на: захар, леща, боб, слънчогледово олио, плодов конфитюр и картофено пюре на прах. „Стремим се да осигурим на хората основни хранителни продукти за ежедневието, които да бъдат пълноценни и разнообразни, да осигуряват необходимия хранителен баланс и в същото време да са от първостепенна необходимост. Ако досега се разпределяха продукти само на зърнена основа, то с изменението на европейското законодателство се позволява раздаването и на други храни. Така ще можем да предоставим на хората и леща, олио, боб, захар – продукти, които са били посочвани като желани в предходните години”, посочи още Иван Капитанов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.