1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Рекордни нива достигнаха цените на биопшеницата в Австралия

Рекордни нива достигнаха цените на биопшеницата в Австралия

Средната цена за тон е 474 евро

Рекордни нива достигнаха цените на биопшеницата в Австралия. По данни на местни медии един тон сертифицирана биопшеница за фураж в момента се продава за 900 австралийски долара, което е равно на 568 евро. Хлебната биопшеница пък струва средно 474 евро. Търсенето тази година е три пъти по-голямо от предлагането.

Производители на биофуражи изпитват остър недостиг на суровини и вече се опасяват дали ще могат да поддържат производството. Подобна опасност съществува и за предприятия от сектора на биохраните. Цените в момента са толкова високи, че по-малките фирми не могат да си ги позволят.

Проблемът засяга най-вече биостопаните в сектора говедовъдство. Все повече от тях се отказват и се връщат към конвенционалните фуражи, тъй като не искат да хранят животните си с прекалено скъпите биопродукти. Причината за недостатъчното предлагане е отказът на мнозина биозърнопроизводители през последните няколко години. Те се оплакват най-вече от неблагоприятни метеорологични условия, като наводнения или дълги периоди на суша.

В момента обаче се наблюдава и обратната тенденция. Заради високите цени на биозърното, отново има кандидати да го произвеждат. За тази година държавната служба за сертифициране на биостопанства прогнозира над 1100 нови заявления, повечето от които ще бъдат от зърнопроизводители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.