1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Рибарите ще протестират

Рибарите ще протестират

 

След зърнопроизводителите и рибарите вече готвят протест. Това стана ясно от изказване на Николай Кисьов, шеф на Националната асоциация по рибарство и аквакултури.
"На 19 декември, когато е Никулден по стар стил и в навечерието на мюсюлманския празник Рамазан байрам, ще излезем на протест" – каза Кисьов. Пред вратите на министерство на земеделието или пред парламента протестиращите ще оставят каса развалена риба, а на минувачите щели да раздават прясна.
Бунтът е срещу занижените пари по проекти за създаване на ферми за отглеждане на миди и риба. Първоначално парите по тези проекти бяха 50% от всичките 108 млн. евро, които ни дава ЕС до 2013 г. Сега ресурсът е намален с 5%. Другата причина за недоволството е отпадането на междинните плащания по проектите. Браншовиците негодуват и че фонд "Земеделие" настоява всеки проект да се одобрява два пъти: първо пред Изпълнителната агенция по рибарство и после пред Разплащателната агенция.
"Очаквам на самия Никулден цената на шарана да стигне до 7 лева на кило. В момента производителите продават килото за 4 лева, а търговците слагат между 2 и 3 лв. надценка" – допълни Кисьов.

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.