1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С 5 % ще бъде свит бюджетът на новата ОСП през следващия многогодишен финансов период

С 5 % ще бъде свит бюджетът на новата ОСП през следващия многогодишен финансов период

Брюксел смята също така да приравни нивата на директните плащания във всички страни-членки

С 5 процента ще бъде свит бюджетът на новата Общата селскостопанска политика през следващия многогодишен финансов период. Това обяви комисарят по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер, представяйки предложенията на Европейската комисия за бюджета за 2021-2027 година.

Директните плащания ще бъдат намалени с 4 на сто. Другото голямо перо, от което Брюксел иска да пести, е кохезионната политика. Там икономиите са за 7 процента. Съкращенията са заради дупката от минимум 12 милиарда евро, която се отваря в бюджета от излизането на Великобритания от Съюза, както и заради нарасналите разходи в други сектори – вътрешна и външна сигурност, миграция, научни изследвания и младежката програма Еразъм.

Многогодишната финансова рамка предвижда разходи в размер на 1 трилион и 135 милиарда евро. Това е 1,11 процента от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. За аграрния сектор и развитието на селските региони се предоставят 365 милиарда, което означава че делът на парите за ОСП пада под една трета от общия бюджет. 78,8 милиарда от тази сума са за развитието на селските региони. Директните плащания остават най-голямото перо, но ще бъдат леко орязани, като целта е да се прилагат по-целенасочено, отколкото досега. Ще има таван за максимални суми, получавани от едно стопанство. Брюксел смята също така да приравни нивата на директните плащания във всички страни-членки. В сегашната многогодишна финансова рамка за аграрната политика са заделени 370 милиарда евро.Освен съкращенията в секторите селско стопанство и кохезия, Гюнтер Йотингер обяви, че ще настоява и за по-високи вноски от държавите-членки. Някои страни обаче са против, сред тях са Австрия, Холандия и Дания. Новата финансова рамка трябва да бъде одобрена от всички държави в Съюза. Преговорите вероятно ще се проточат с месеци, макар че официалната цел на Брюксел е бюджетът да се приеме още преди изборите за Европарламент и срещата на върха, насрочена за 9 май 2019 година. Дали това ще стане, не е ясно, тъй като досегашният опит показва, че подобни решения се взимат бавно и мъчително. Страни като Франция, трудно ще се съгласят да получават по-малко за селското стопанство. Държавите в Централна Европа пък настояват да се запазят средствата за селските райони. Освен това Комисията иска да предложи изплащането на европейските средства да се обвърже по-ясно със спазването на стандартите на правовата държава. Това вероятно ще предизвика съпротивата на Полша и Унгария, които напоследък стават все по-често обект на обвинения по тази линия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.