1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. С екологични мерки британската администрация в София е успяла да спести 20 000 лева

С екологични мерки британската администрация в София е успяла да спести 20 000 лева

С 5% е намалено потреблението на ток спрямо 2009 – 2010 г.

Посолството на Великобритания в София използва с почти 54% по-малко офис хартия спрямо отчетеното потребление през 2007 – 2008 г. Заради усилията за икономисване на хартия и преминаването към електронни документи дипломатическата мисия е намалила разходите си с 1600 лв. Това показва специалния доклад за дейността на посолството по опазване на околната среда, пише "Дневник".

Документът показва още, че с екологични мерки през финансовата 2010 – 2011 г. британските дипломати и администрацията в София са успели да спестят общо 20 000 лева и да намалят със 7% въглеродните емисии, предизвикани от дейността им.  С 5% е намалено потреблението на ток спрямо 2009 – 2010 г., а спрямо базовата 2007 – 2008 г. спадът е с около 24 %.

Парниковите емисии от самолетните полети на дипломатите са намалели с 6 на сто за година, а спрямо базовата стойност - с около една трета. "Това беше постигнато основно чрез заместване на директните срещи с видео, теле и WebEx конференции, насърчаване на обучението онлайн и уреждане на посещения на регионални обучители в София вместо пътуване на служителите ни до регионалния учебен център в Прага", пише в доклада.

От посолството отчитат, че не са постигнали всички зелени цели, които са си поставили. Вместо със заложените 5% консумацията на горива е спаднала само с 1% и така са спестени 140 лв. "Можем да очакваме известно допълнително намаление през следващата година след оптимизиране на броя на автомобилите на посолството", се казва още в доклада.

Заради горещините през лятото и нуждата от поливане в резиденцията употребата на вода през изминалата година се е увеличила с 1% вместо да намалее с 5 на сто, каквито са били плановете. Kонсумацията на вода обаче е редуцирана с 56% спрямо количествата в началото на зелената програма на посолството през 2007 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.