1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Само 30% от месопреработвателите ни работят по евростандартите

Само 30% от месопреработвателите ни работят по евростандартите

Проверени са общо 98 предприятия, като повече от половината от тях са малки и средни, с общ брой на заетите - 4748 души

 

В края на миналата година Главната инспекция по труда проведе национално изследване за спазване на трудовото законодателство в предприятия за производство и преработка на месо и месни продукти.

Цел на кампанията бе да установи готовността на месопреработвателните предприятия за въвеждане на европейските директиви за безопасност и здраве при работа. Резултатите от проверките показват, че едва 30% от проверените предприятия отговарят на евроизискванията за безопасност и хигиена на труда.

Проверени са общо 98 предприятия, като повече от половината от тях са малки и средни, с общ брой на заетите - 4748 души. 782 нарушения на нормативните актове за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и за спазване на трудовите правоотношения  - тоест, по седем при една проверка – са установили специалистите от ГИТ.

Спрени от експлоатация са десет машини и съоръжения, които са застрашавали живота и здравето на работещите, и един производствен цех, предписано е въвеждането на един специален режим на работа.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.