Проверени са общо 98 предприятия, като повече от половината от тях са малки и средни, с общ брой на заетите - 4748 души
В края на миналата година Главната инспекция по труда проведе национално изследване за спазване на трудовото законодателство в предприятия за производство и преработка на месо и месни продукти.
Цел на кампанията бе да установи готовността на месопреработвателните предприятия за въвеждане на европейските директиви за безопасност и здраве при работа. Резултатите от проверките показват, че едва 30% от проверените предприятия отговарят на евроизискванията за безопасност и хигиена на труда.
Проверени са общо 98 предприятия, като повече от половината от тях са малки и средни, с общ брой на заетите - 4748 души. 782 нарушения на нормативните актове за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и за спазване на трудовите правоотношения - тоест, по седем при една проверка – са установили специалистите от ГИТ.
Спрени от експлоатация са десет машини и съоръжения, които са застрашавали живота и здравето на работещите, и един производствен цех, предписано е въвеждането на един специален режим на работа.