1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. САЩ очакват трудни преговори по ТПТИ

САЩ очакват трудни преговори по ТПТИ

Най-оспорваните точки ще бъдат безмитните квоти за внос на американско говеждо в Европа, както и млечните продукти

Трудни преговори по Споразумението за свободна търговия между Съединените Щати и Европейския съюз очаква американският министър на земеделието Том Вилсак. Според него най-оспорваните точки ще бъдат безмитните квоти за внос на американско говеждо в Европа, както и млечните продукти.

Друг основен проблем за американската страна са защитените географски наименования, признати на Стария континент. При срещата си с Комисията по земеделие в Европейския парламент, на която участва и агрокомисар Хоган, Вилсак изтъкна, че в Щатите има компании, които произвеждат "Пармезан" и "Моцарела". Те нямало да искат да се лишат от тези марки, както настояват европейските страни.

В Съюза има около 250 защитени географски наименования, според които "Пармезан" например може да се произвежда само в Италия, и то в точно определена област. При преговорите Щатите предлагат отделни европейски компании да запазят марките си на американския пазар, но този вариант е неприемлив за тукашните производители, посочиха представители на земеделската комисия в Европарламента. Подобна процедура би била прекалено скъпа и не гарантирала достатъчно защита.

Том Вилсак подчерта, че и двете страни трябва да имат изгода от Споразумението. По думите му, европейските млечни продукти имали сигурен пазарен дял в САЩ, който има голям потенциал. В замяна американските животновъди трябвало да получат по-широк достъп до европейския пазар.

Следващият кръг преговори между Вашингтон и Брюксел ще се проведе през февруари в белгийската столица.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.