1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Сателити следят реколтата в Европа

Сателити следят реколтата в Европа

Седем пъти в годината правят прогнози

 

Системата за сателитен контрол MARS на Общия изследователски център на Еврокомисията позволява да се правят изключително точни прогнози за реколтата почти в реално време. В нея участват редица европейски институти и частни фирми.

Използвайки сателитни снимки и модерни методи на статистиката и метеорологията, тя дава анализи за цяла Европа, както и за отделните страни и региони. Тези прогнози се публикуват 7 пъти годишно главно в периода март-октомври. Те се изпращат до 250 потребителя на компактдискове и на хартия. Достъпни са и в интернет на адрес: (http://mars.jrc.it/stats/bulletin).

Бюлетините съдържат анализи за климата, развитието на посевите и прогнози за реколтата на главните култури, които се отглеждат в Европа, като пшеница, ечемик, царевица, рапица, захарно цвекло, слънчоглед, картофи.

Изследователският център прави и бързи проучвания в критични и спешни ситуации, както бе по време на страшната суша през лятото на 2003 година. Това помогна на европейските правителства да вземат правилни икономически и политически решения. Въз основа на всички данни на 10 август бе прогнозирано че производството на пшеница ще е с 9,5%, или с 10 млн. тона по-малко от 2002 г. Предвиден бе и спад в добивите от царевица, захарно цвекло, рапица и картофи, както и невероятният срив в добива на слънчоглед с невероятните 25%.

Всички тези прогнози се оправдаха./standartnews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.