1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Ще ползваме повече биогорива до 2020, реши правителството

Ще ползваме повече биогорива до 2020, реши правителството

 

По информация на правителствената информационна служба,  утвърдената от правителството Национална дългосрочна програма за насърчаване на потреблението на биогорива в транспортния сектор за 2008-2020 г.,  педвижда до 2020 г. биогоривата  да достигнат 10 на сто от общото потребление в транспорта.
На 9 март т. г. Европейският съюз реши до 2020 г. от възобновяеми източници да бъде 20 на сто от енергията на Общността, а минималният дял на биогоривата да е 10 на сто от общото потребление на бензин и дизел от превозните средства.

Заместването на горивата от нефтен произход с биогорива е една от възможностите за усвояване енергийния потенциал на възобновяемите енергийни източници в страната. Очаква се това да доведе до по-рационално използване на обработваемите земи, до оползотворяване на запустелите площи и устойчиво развитие на селското стопанство. Цялостният процес от отглеждането на енергийните суровини до дистрибуцията и потреблението на биогорива ще допринесе за нарастване на заетостта в икономически по-слабо развитите региони у нас.

Суровини за производството на биодизела са рапицата и слънчогледа, а на биоетанола – захарното цвекло, пшеницата и царевицата. Анализът сочи, че за отглеждане на енергийните култури ще могат да се използват необработваемите в момента земеделски земи. През 2005 г. те са били около 19%.

Според Наредбата за условията и реда за подпомагане на производителите на енергийни култури, която е от май 2007 г., земеделските стопани ще получават директни плащания за енергийни култури за производството на всички видове земеделски продукти, които са предназначени за изработването на енергийни продукти и за които министърът на земеделието е утвърдил представителни добавки.

Очаква се през следващите години потреблението на биогорива плавно да нараства. Прогнозата е през 2008 г. то да бъде близо 44 хил. тона, през 2010 г. - 133 хил. т, а през 2020 г. – 314 хил. т. Постепенно ще намалява употребата на бензин: през 2008 г. – 485 хил. т, 2010 г. – 426 хил. т., 2020 г. – 370 хил. т.

Част от екологично чистите горива ще могат да се разпространят чрез съществуващите бензиностанции, се посочва в документа. Биогоривата може да се използват в смес с конвенционалните горива от доста превозни средства. Част от дизеловите автомобили може да се движат и със 100% биодизел или в смеси с дизел. Неговото енергийно съдържание е с около 8% по-ниско, но има по-висока плътност на горивото и по-добри качества на запалване, поради по-голямото цетаново число. В момента 53 на сто от превозните средства са на дизел, 22% на бензин, а 16,6 на сто на пропан-бутанови смеси.

За нарастване потреблението на биогорива са предвидени редица данъчни облекчения. Законът за акцизите и данъчните складове регламентира нулева ставка за биодизел и биоетанол. През 2008 г. с предлаганите промени в закона се предвижда намалено облагане на смесите с биогорива: смесите на бензин и биоетанол, или смесите на газьол и биодизел, в които съдържанието на биогоривото е от 4% до 5% включително, ще се облагат с намалена ставка, която ще бъде с 3% по ниска от стандартната ставка – от 685 лв. на 664 лв. за бензин и от 600 лв. на 582 лв. за дизелово гориво. За прилагане на намаленото облагане е задължителна нотификацията пред Европейската комисия и до произнасянето й с положително решение, намалените ставки на практика не следва да се прилагат съгласно изискванията на европейското законодателство в областта на държавните помощи.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.