1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Софийски градски съд заседава по делото срещу Венцислав Върбанов

Софийски градски съд заседава по делото срещу Венцислав Върбанов

Снимка:

На 2 март Върбанов дава изричното си съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него

Състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Венцислав Върбанов. Той е обвинен, че в качеството си на земеделски министър и директор на фонд „Земеделие” е отпуснал неиздължени кредити за 37 млн. лв., допуснал е нарушения при приватизацията на „Добруджанска гора” и „Геоводинженеринг”. Началото на заседанието по делото е в 9.30 часа  съобщи Агенция "Фокус".

Независимият депутат Венцислав Върбанов се отказа от имунитета си заради делото заведено срещу него. На 2 март Върбанов е депозирал в деловодството на парламента писмено заявление, с което уведомява, че дава изричното си съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него, съобщи в началото на днешното заседание председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Напомняме, че на 22 февруари 2006 г. - в последния ден от мандата си, главният прокурор Никола Филчев иска от Народното събрание да разреши да бъде свален имунитетът на депутата от Български народен съюз Венцислав Върбанов. На 31 януари 2002 г. главният прокурор Никола Филчев депозира искане за сваляне на имунитета на депутата от ОДС и бивш аграрен министър Венцислав Върбанов в парламента. В искането е посочено, че като земеделски министър и шеф на фонд „Земеделие” Върбанов е отпуснал неиздължени кредити за 37 млн. лв., допуснал е нарушения при приватизацията на „Добруджанска гора” и „Геоводинженеринг”. Като мотивация за искането е посочено, че Венцислав Върбанов има достатъчно данни за извършени тежки престъпления в качеството му както на министър на земеделието, горите и аграрната реформа, така и на шеф на държавен фонд "Земеделие", за периода от 1 март 1998 г. до 27 юли 2001 г. Към искането на Филчев да се разреши възбуждане на наказателно преследване срещу Върбанов по няколко члена от Наказателния кодекс са приложени 98 материала, събрани в четири папки. В тях става въпрос за приватизация, даване под наем или под аренда на собственост. По такива обвинения се предвижда присъда между 3 и 10 години затвор. Представените данни от главния прокурор са обсъдени от правната комисия на парламента, която предлага становището си на останалите депутати. Имунитетът на Венцислав Върбанов е свален на 29 март 2001 г. Мотивите за свалянето на имунитета на Върбанов са свързани с престъпление по служба, безстопанственост в особено големи размери и престъпление, свързано с приватизацията, извършени през 1998-2001 г. в битността му на земеделски министър и шеф на фонд "Земеделие".

На 6 март 2007 г. делото е върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. Оказва се, че липсва подпис на следователя, предал материалите от този ден на досъдебно производство. На 7 юли 2008 г. Софийски градски съд заседава по делото. По време на заседанието е изслушан бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие” Стоян Христов. На 30 октомври 2007 г. Съдът отхвърля финансовите претенции на Министерството на финансите и на ДФ “Земеделие” тъй като е изтекъл петгодишният срок, в който те са имали право да искат компенсация за щетите. На 9 юли 2007 г. Софийски градски съд отлага делото. Причина е неявяването на представители на дружеството "Добруджанска гора", което в обвинителния акт е посочено като засегнато от дейността на Венцислав Върбанов. Те не са конституирани като граждански ищци, но имат право на това. Затова и съдът преценява, че има процесуално нарушение. Делото е отложено за 30 октомври 2008 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.