1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Социално слаби семейства ще получат елитни крави

Социално слаби семейства ще получат елитни крави

 

Заплодени крави от елитни породи ще бъдат предоставени безвъзмездно на социално слаби семейства, живеещи в селата край Плевен. Проектът е на две неправителствени организации - фондация "Лале" от Холандия и Плевенски обществен фонд "Читалища". Това  съобщи  Даниела Димитрова, председател на фонда.
   
Семействата, които ще получат дарението, ще бъдат определени от местната общност, която ще се ангажира да им помага при отглеждането на юниците, поясни Димитрова.  Условията на програмата са, че  ако теленцето е женско, ще бъде подарено за отглеждане на друго домакинство, което изпитва финансови затруднения, а ако е мъжко, може да остане при първото семейство. Домакинството само ще решава дали да продължи да я отглежда или да я продава.
 

Общността трябва да се стимулира към  добронамереност и взаимопомощ. Това е една от основните цели на програмата. В година като тази, при липса на фураж, както и поскъпнала храна за животните, на изпитание ще бъде поставено съпричастието на съселяните, които трябва да се ангажират да помагат при отглеждането на юницата, докато роди, допълни Димитрова.
   
Очаква се в Плевенско да бъдат дарени десетина елитни крави, селекционирани в България. Ако семействата желаят има възможност вместо крави  да получат кози или овце, уточни тя.
 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.