1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Спешни корекции в Стратегическия план продължават да искат от сектор „Плодове и зеленчуци“

Спешни корекции в Стратегическия план продължават да искат от сектор „Плодове и зеленчуци“

Според тях някои от екосхемите са абсолютно неработещи

Осем браншови организации от сектор „Плодове и зеленчуци“ продължават да настояват за промени в Стратегическия план. В писмо до президента Румен Радев и до служебния премиер Гълъб Донев градинарите се надяват исканията им да бъдат чути. То е подписано от Асоциация „Български зеленчуци“, Добруджанския овощарски съюз, Национална Био Асоциация, Националния съюз на градинарите в България, Съюза на дунавските овощари, Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните и Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

“В този Стратегически план има недопустими дефекти и грешки. Някои от екосхемите са абсолютно неработещи, бюджетите по тях са занижени в пъти и това ще откаже мнозина земеделци от доброволното им прилагане. Което означава да се връщат европейски пари.“ С тези аргументи от сектор „Плодове и зеленчуци“ настояват Стратегическият план да бъде отворен незабавно и по него да бъдат направени около 10 поправки, които касаят най-вече екосхемите. От аграрното министерство е даден недвусмислен отговор, че тази година планът няма да бъде коригиран. Градинарите недоумяват защо. Те не приемат аргумента, че това би нанесло имиджова вреда на България, нито че би попречило на предстоящата кампания по очертаване и заявяване на площите за подпомагане. Само по екосхемите бюджетът е над 1 млрд. евро до края на програмния период и ако не бъде усвоен, какъвто риск виждат градинарите, ще трябва да бъде върнат обратно в европейския бюджет. Още по-напрегната може да се окаже картината в края на кампанията, когато стане ясно, че мнозина градинари са се отказали от екосхемите и по тази причина са възможни санкции. Това би довело до сериозно напрежение.

Дали и как ще реагира на исканията на градинарите следващото служебно ръководство на земеделското министерство, ще се разбере до дни. Президентът Румен Радев ще обяви състава на поредното служебно правителство на 3 януари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.