1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Средната часова ставка в земеделския отрасъл у нас е 1,26 евро

Средната часова ставка в земеделския отрасъл у нас е 1,26 евро

В ЕС варира от 5 до 9 евро

Средната часова ставка в земеделския отрасъл у нас е 1,26 евро, докато в ЕС варира от 5 до 9 евро, стана ясно на европейската конференция на тема „Предизвикателствата пред социалния диалог в сектор земеделие в новите страни-членки и страни кандидатки”, организирана от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ.

Обемът на вложения труд в сектора продължава да намалява и е с около 23 % по-малко в сравнение с предходните години като достига 459 хил. годишни работни единици. Трудът на сезонните работници в сектора възлиза на 24 хил. годишни работни единици. За второто тримесечие на 2009 г. средната месечна заплата в страната е 588 лв., докато в отрасъла – селско, горско и рибно стопанство е общо 466 лв. (през 2008 г. е 389 лв.).

Председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева съобщи, че за 2010 г. е договорено с работодателските организации увеличение с 12 % на минималния осигурителен доход в земеделския сектор. В същото време увеличението за тази година, спрямо 2008 г. е 26 %. Минималният осигурителен доход е задължителен за всички работодатели в сектора, независимо от това дали членуват в синдиката.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.