1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Стопаните получиха над 5,7 млн. лева за зимни пръскания

Стопаните получиха над 5,7 млн. лева за зимни пръскания

Бюджетът на държавната помощ за 2023 г. е 8 000 000 лева

Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) изплати над 5,7 млн. лв. (5 737 967 лв.) по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период”, прилагана през 2023 г. Подпомагане получиха общо  3 549 стопани, които отглеждат трайни овощни насаждения, маслодайна роза, ягоди и малини от 3 565 допустими за подпомагане. 
Бюджетът на държавната помощ за 2023 г. е 8 000 000 лв. Схемата има за цел да ограничи максимално загубите на земеделските стопани от разпространението на вредители по трайните насаждения.

Припомняме, че помощта се предоставя на два етапа. Първият е за закупуване на продукти за растителна защита, за контрол на вредители при трайни овощни насаждения, ягоди, малини и маслодайна роза, през зимния сезон, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките. При него стопаните получават до 324 лв. на хектар с ДДС за закупени продукти за борба с вредителите.
Средствата на останалите стопани, които са кандидатствали по помощта, ще бъдат изплатени в кратки срокове след приключване на всички административни проверки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.