1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Страните от ЦИЕ са против съкращенията

Страните от ЦИЕ са против съкращенията

Разпределението на финансовата тежест трябва да бъде справедливо

Страните от Централна и Източна Европа са против планираните съкращения в бюджета за аграрната и кохезионната политика. Това стана ясно по време на срещата на групата "Приятели на кохезията" в Прага, в която участваха правителствените ръководители от 16 държави.

"Кохезионната политика подпомага реалното сближаване на регионите и държавите членки в Общността, както и функционирането на вътрешния пазар, увеличаването на растежа, конкурентоспособността, създава заетост, улеснява преминаването към нисковъглеродна икономика", се казва в заключителната декларация от срещата.

На нея участниците настояха финансирането да остане на досегашното ниво, докато Европейската комисия предлага съкращения от 5 процента както за аграрния сектор, така и за кохезията.

Според полския премиер е необходимо богатите държави като Холандия, Белгия, Германия и Франция, имали най-много късмет в миналото, да бъдат убедени, че разпределението на финансовата тежест трябва да бъде справедливо.

Страните от групата "Приятели на кохезията" са нетни получатели на европейски средства, т.е. получават повече, отколкото внасят в общия бюджет. В декларацията те настояват за премахване на всички облекчения при вноските, каквито например иска Германия. "Тези облекчения са несправедливи, несистематични и трябва да изчезнат", подчерта чешкият министър-председател. От името на България премиерът Бойко Борисов посочи, че правилата както за Кохезионната, така и за Общата селскостопанска политика не бива да водят до допълнителни административни и финансови тежести за националните бюджети, защото има риск за изпълнението на програмите в по-слабо развитите региони.

От своя страна Европейската комисия изтъкна, че при преговорите за следващата многогодишна финансова рамка разделението на нетни вносители и нетни получатели вече няма да е приложимо, защото тази схема не обхваща 40 процента от бюджета.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.