1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Структурите на ИАГ са готови с мерките за пожароопасния сезон

Структурите на ИАГ са готови с мерките за пожароопасния сезон

Във всички структури на агенцията са създадени групи за гасене на пожари

Местните структури на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ вече са изготвили и одобрили плановете за извършване на противопожарните мероприятия и опазването на горите от пожари. Тези планове са част Лесоустройствения проект, който се изготвя за всяка една горска територия. Във всички структури на агенцията са създадени групи за гасене на пожари. Това стана ясно по време на проведения Колегиум на регионалните директори на ИАГ, в който взе участие зам.-министърът на земеделието и храните доц. д-р Георги Костов.

Участие в заседанието взеха ръководството на Изпълнителната агенция по горите и директорите на Регионалните дирекции, които  представиха доклади относно провеждането на противопожарните мероприятия по места, свързани с готовността им за летния сезон, когато гората е най-силно застрашена от пожари. Съвместни обучения с местните Дирекции за «Пожарна безопасност и спасяване» се провеждат със служителите от регионалните дирекции, които ще участват в екипите за гасене на пожари, стана ясно още на срещата.

Директорите по места  провеждат и срещи с областни управители, кметове и кметски наместници във връзка с пожароопасния сезон. Възможност за по-бързата и ефективна реакция при борбата с възникналите пожари дават и 48 високопроходими лекотоварни автомобили тип «цистерна», разпределени на териториите на регионалните дирекции. Тяхното добро състояние и разположение са от важно значение при борбата с пожарите.  Успешната борба с пожарите е свързана и  с поддържането и  подобряването на противопожарната инфраструктура- лесокултурни прегради, противопожарни просеки, минерализовани ивици, както и подобряване на наблюдателни пунктове. Част от превантивната дейност включва разпространяване на информационни материали и обясняване на хората по места за опасности от палене на стърнища, които впоследствие много често се разрастват и обхващат горските територии.

Бяха представени и данни за пазара на дървесина в страната. Към момента се отчита повишение от 50% на реализираната дървесина в сравнение с 2009 година. Изоставането в тези показатели  в сравнение с 2008 г., която е била много по-добра, е само  6%. До 30 април 2010 година горските и ловните стопанства са добили дървесина в размер 917 060 куб.м, като за същия период на 2008 г. това количество е в размер на 974 944 куб.м.  По места ще бъдат извършени и проверки на собствениците на недържавните гори, като те имат за цел да установят как се спазва Закона за горите. Проверките ще се извършват по график, като за отделни райони, в които преобладава недържавната собственост, те се извършват ежеседмично.

 

Етикети ИАГ, гасене, пожари,
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.