1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Търговци и производители на риба в разрез със законите

Търговци и производители на риба в разрез със законите

На среща с общинската администрация представителите на контролните органи препоръчаха да започне изграждането на рибно тържище в Монтана

 

Нито един производител в областта не прави анализ на водата и на рибата. В Монтана рибата се продава в разрез с нормативните документи и това крие потенциална опасност за здравето на клиентите. Порочната практика може да се преустанови, ако бъде изградено рибно тържище, съобщи директорът на Районната ветеринарно-медицинска служба д-р Людмил Антов.

В Монтанско в 22 сладководни водоема се практикува стопански риболов. Нито един производител обаче не прави вътрешен мониторинг на водата и на рибата. Това означава в обекта да се заведе документация за фуража, препаратите, както и произхода на водите, които постъпват във водоема. Най-малко два пъти месечно проба от предлаганата на пазара риба трябва да се изследва органолептично и микробиологично в специализирана лаборатория. Такъв протокол за анализ трябва да има в документацията. Четири пъти годишно проба от водата трябва да се анализира в лабораторията на РИОСВ - в рибовъдното стопанство е нужно да се наблюдават 17 показателя. Анализите за съдържанието на сероводород, цинк, разтворим мед, кадмий, олово, живак са задължителни.

Това на всяка цена трябва да правят всички производители на риба. В момента се случва точно обратното. Контролните органи прилагат непопулярни мерки, за да ги принуждават да тръгнат по правилния път. Засилените проверки последния месец не носят очакваните резултати. Само за седмица са издадени девет акта - главно на продавачите за липса на здравни книжки. Конфискувани са 17 кг риба.

На среща с общинската администрация представителите на контролните органи препоръчаха да започне изграждането на рибно тържище в Монтана. Хигиенното хале може да бъде включено в бюджета за следващата година. Това е един от начините производителите да стигнат до пазара, като спазват нормативните документи. Изискванията за търговия с риба са приети у нас преди две години и са съобразени с нормите в Европейския съюз. За да се преустанови подобно мащабно нарушение на закона, са нужни усилията на много институции, категоричен е д-р Антов./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.