1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тежка е ситуацията в отрасъла на млечното говедовъдство

Тежка е ситуацията в отрасъла на млечното говедовъдство

Фермерите са готови на ефективни протестни действия, ако не получат отговор на исканията си

 

Млекопроизводители от района на Пловдив поискаха правителството да вземе мерки за оцеляването на сектора. съобщи на пресконференция техният представител Данчо Ботев.

Той коментира, че ситуацията в отрасъла на млечното говедовъдство е тежка и фермерите се борят за своето оцеляване. Според него, годишната субсидия от 8 милиона лева за производство на мляко е крайно недостатъчна.

Млекопрозводителите са изпратили своите искания до председателя на Народното събрание Георги Пирински, министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и областния управител на Пловдив Тодор Петков.

Те настояват за целогодишна субсидия от 50 стотинки на литър сурово краве мляко, еднократна субсидия от 1/3 на комбинираните фуражи за глава добитък, а субсидиите, които са отпускани, да не се свързват със задължения към държавен фонд "Земеделие".

Производителите очакват също медиите да разяснят начините за субсидиране на млечното говедовъдство в Европейския съюз. Други въпроси, които трябва да бъдат решени според тях, са проблемите за отдаване под аренда на общинските мери и пасища, млечните квоти да се продават отделно от фермата, да се заложи минимална цена на литър сурово краве мляко от квотата средно на държавите от ЕС, да се преразгледа статутът на фермите за млечно говедовъдство.

Млекопроизводителите настояват млекопреработвателните фирми да заплащат суровото краве мляко по цени, еднакви за малки и големи ферми. Данчо Ботев добави, че фермерите от района на Пловдив имат подкрепата на колегите си от Стара Загора, Ямбол и Северна България.

 Той добави, че предстои обединяването им в организация. Ако не получим отговор на нашите искания, готови сме на ефективни протестни действия още през следващата седмица, посочи той. Ботев уточни, че протестът ще се изрази в блокиране на пътища и митинг пред Министерството на земеделието и продоволствието.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.