1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тежко е наследството в земеделския сектор

Тежко е наследството в земеделския сектор

Утре пристига мисия на ЕК

"Изключително тежко наследство и изключително големи са очакванията от страна на българските земеделски производители", каза новият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт". Той не пожела да коментира повече наследството и обясни, че от ГЕРБ са имали възможност и по време на предизборната кампания, и по времето, когато са били в опозиция, доста да говорят за това, което се случва в сектора.

Утре в България пристигат проверяващи от Генерална дирекция "Земеделие" на Европейската комисия и от ОЛАФ- съобщи още министърът на земеделието. От резултатите на проверката в голяма степен зависи съдбата на блокираните средства по програма САПАРД.

"В началото на септември ще стане ясно какви санкции ще претърпи страната ни заради неправомерни действия на предишното ръководство на земеделското министерство по преките плащания на площ", съобщи министър Найденов.

"За съжаление общо взето сме в ситуация да чакаме присъдата, защото тези санкции – аз не знам дали ще бъдат точно 25%, това беше една прогноза, но те могат да бъдат от 0 до 100%, по отношение на преките плащания. Ще опитаме и ще направим всичко възможно да могат да бъдат смекчени. Ще се наложат спешни мерки и за Интервенционната агенция, тъй като се оказва, че тя не е оборудвана дори с необходимия софтуер", обяви още Мирослав Найденов.

Според министъра практиките на политически протекции върху определени проекти по земеделските европейски фондове ще бъдат прекъснати чрез обявяването на конкурси за ръководните длъжности във Фонд "Земеделие".

"На първо място трябва да се започне от главата. Тоест от ръководството на Държавен фонд "Земеделие". В най-кратки срокове ще обявим конкурси за ръководните постове във Фонда. Преди да го обявим, обаче, той трябва да бъде структуриран, затова трябва да бъдат назначени, разбира се, и заместник-министри в други министерства", допълни Мирослав Найденов.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.