1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Учените съветват ЕС да преразгледа Европейската рамкова директива за водата (WFD)

Учените съветват ЕС да преразгледа Европейската рамкова директива за водата (WFD)

Причината е, че тя вече не отговаря на характеристиките на положението, в което се намират европейските водни екосистеми

 

Учените от германския център за изследване на околната среда Helmholtz предупредиха, че ЕС трябва да преразгледа Европейската рамкова директива за водата (WFD). Причината е, че тя вече не отговаря на характеристиките на положението, в което се намират европейските водни екосистеми.

Използването на пестициди и нарастващото производство на биогорива има отрицателен ефект върху реките, сочат данните на Helmholtz. Учените считат, че списъкът с химичните вещества, чието количество в европейските реки се следи съгласно WFD, трябва да бъде разширен. В момента се наблюдават 41 различни химични субстанции. Доста от тях вече не се използват в промишлеността и са заменени от други агенти. Такъв е случаят с инсектицида DDT, който е забранен за ползване от повечето европейски държави от 1970 година насам, но все още е включен в списъка на WFD.

Все пак не само химичното замърсяване оказва негативен ефект върху европейските речни системи. Други отрицателни фактори са намаляването на кислорода във водата в следствие на използването на прекалено голямо количество торове и структурните промени на речните корита.

 

AGRO.BG

  

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.