1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В гр. Сливен се проведе Петото национално изложение по животновъдство

В гр. Сливен се проведе Петото национално изложение по животновъдство

 

Над 90 породи селскостопански животни от цяла България бяха представени на станалото вече традиционно изложение в Сливен. 60 от тях бяха български, а останалите – чуждестранни.

Изложението беше открито на 26 май от заместник-министъра на земеделието и горите д-р Светла Бъчварова. Тя заяви, че предизвикателството пред българското животновъдство е окрупняването на фермите, развитие на сектора и получаване на по-високи доходи за стопаните.

Организатор на проявата е Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството. Сред официалните гости бяха директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев, представители на различни животновъдни асоциации, областният управител на Сливен и др.

За първи път с парични награди и призове бяха наградени шампионите от всички видове животни в страната. Бяха показани екземпляри на породите говеда и овце – Монтбелиард и Ил дьо Франс, които пристигнаха от Франция специално за изложението.

Бяха представени последните достижения на селекциите в животновъдството и най-новите технологии в отглеждането животните. Традиционно проф. д-р Костадин Желев – изп. директор на ИАСРЖ призова фермерите да се насочат към отглеждането на застрашени български породи, за да се запази националния ни генофонд.  

 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.