1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В Любляна се обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и Словения в областта на селското стопанство

В Любляна се обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и Словения в областта на селското стопанство

Министър Кабил и министър Ярц отчетоха успешното приключване на проекта за побратимяване по програма ФАР

 

Министърът на земеделието и продоволствието Нихат Кабил и министърът на земеделието, горите и прехраната на Република Словения Изток Ярц, обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и Словения в областта на селското стопанство по време на посещението на министър Кабил в Любляна.

Двамата министри отчетоха успешното приключване на проекта за побратимяване по програма ФАР " Подготовка на МЗГ да прилага втория стълб на ОСП – развитие на селските райони", в който са участвали експерти и представители на Словения. Основната цел на проекта бе свързана с оказване на експертна помощ на българската страна при изготвянето на Националния стратегически план и Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. По време на реализирането на проекта са обучени експерти от дирекция "Развитие на селските райони" на МЗП, както и от ДФ "Земеделие" – Разплащателна агенция.

Партньори по този проект са били Австрийското министерство на земеделието, храните и околната среда и Италианското министерство на земеделието, както и експерти от Словения, Словакия, Унгария и Полша. България възприе словенската структура за управление на ПРСР като функциите по стратегическо управление и наблюдение на програмата ще се изпълняват чрез управителен съвет, създаден със заповед на министъра, а в него ще участват дирекциите на МЗП, които прилагат програмата, е посочил министър Кабил.

По отношение на реформата на Общата организация на пазара на вино и двете страни изразяват резерви за насочването на финансови средства от бюджета на Общата организация на пазара на виното към втори стълб от ОСП.

Словения е против индикация на сорт и година върху етикетите на трапезните вина. Страната подкрепя националните пакети, но предвид различните ситуации в различните държави счита, че мерките могат да бъдат разширени. Предлага модернизиране на избите, както и мерки за лозя, съсредоточени в планинските райони.

По време на визитата министър Кабил и министър Ярц са обсъдили председателството на Република Словения от 1 януари 2008 г. на ЕС.

За периода януари – септември 2007 г., износът на земеделски продукти от България за Словения е на стойност 2 856 хил. щ. д., а вносът е 814 хил. щ. д. Забелязва се увеличаване на аграрния стокообмен. Водещи аграрни стоки в износа на България за Словения за миналата година са – хлебни, тестени и сладкарски изделия, зеленчуци, плодове, хранителни продукти, сирена, слънчогледово масло.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.