1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В МЗХ се проведе първият Консултативен съвет по конете

В МЗХ се проведе първият Консултативен съвет по конете

Oт 20 години за първи път някой си позволява да говори за конетe

Първо заседание на Консултативния съвет по конете се проведе днес в Министерство на земеделието и храните. В него участие взеха министърът на земеделието и храните Кирил Вътев и заместник – министрите доц. Деян Стратев  и Александър Йоцев, както и  представители на асоциации от бранша.

По време на Консултативния съвет заместник-министър Стратев изнесе данни, че към 1 януари 2023 г. в системата ВетИС са регистрирани 32 687 броя коне. От тях има под селекционен контрол, които към  края на месец септември 2023 г. са разделени на стопанства с животни от 1 до 50 коня и в стопанства над 51 коня. Броят на конете под селекционен контрол в стопанствата до 50 животни са 6 535, като те се отглеждат в 687 стопанства. Броят коне под селекционен контрол - с над 51 коня са 5 642 и се отглеждат в 56 стопанства. Общият брой на конете под селекционен контрол е 12 178 животни, които се отглеждат в 744 стопанства. Подпомогнатите  животни за 2022 г., по линия на застрашени от изчезване породи по мярка „Агроекология и климат“ от „Програмата за развитие на селските райони (2014-2020 г.) са общо 6 918 коня – каракачански, дунавски, френски, източнобългарски.

„През 2023 г. за първи път по държавната помощ „de minimis“ са подпомогнати 7 743 коне, а по помощта за Украйна са финансирани - 7 790 коне“, съобщи заместник-изпълнителният директор на ДФЗ д-р Лозана Василева. Тя допълни още, че по схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните през 2023 г. са отпуснати средства за 8 679 животни на стойност - 418 427 лв., които са предоставени на 4 асоциации.

Председателят на Асоциацията за развъждане на местни автохтонни породи в България Бойко Стоянов каза, че от 20 години за първи път някой си позволява да говори за конете. Проблемите, според него, са няколко - идентификация, подпомагане и реализация и предложи за решаването  на неотложни задачи да се направи работна група по коневъдството.

Заместник - председателят  на Българска федерация по конен спорт д-р Крум Рашков изказа благодарност към ръководството на МЗХ за новосъздадения  специализиран Консултативен съвет,  като обобщи, че конете имат своето бъдеще и в селското стопанство, горския сектор и не на последно място в спорта.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.